onsdag, augusti 11, 2021

Tankar för dagen?

 I morse lyssnade jag på programmet "Tankar för dagen" P1. Maria Hellbjörn hade ett litet kåseri om ålder och då särskilt om att ha fyllt 40 år!


https://sverigesradio.se/avsnitt/1737418 

Först vill jag kommentera bilden något jag ytterst sällan gör. Men numera så ser de flesta som fyller 40 så unga ut. Unga och vackra! Tidigare i mitt liv tyckte jag ofta att när någon fyllde 40 så var de på väg att bli gamla?

Så är det inte idag. Nå ,det var inte detta jag ville tala om utan det var innehållet i hennes kåseri.

I hennes fall tycks det som om hon har fattat alla viktiga beslut i livet redan när hon var mycket yngre. Är det verkligen så för människor i allmänhet? De slår in på en väg vilken pekar på en rak linje fram till pensionen?

När jag ser på mig själv och mitt 40-års fyllande så fanns inte tid till åldersgrubbel. Nej, mitt sista barn föddes samma år som jag uppnådde denna ålder. Två små barn till fanns i hemmet så det var fullt upp.

Själv hade jag något år innan åter bytt bana i mitt yrkesliv till att få fast anställning på Värnhems sjukhus i Malmö som sjukvårdsbiträde. Ett slitit arbete vilket också tog kraft från mig.

Jag hade från många års arbete på ett järnbruk fått slagit om och flyttat från den lilla staden.

Hamnade i Malmö och Rosengård vilket var en omställning på många plan .

Inte fanns det varken tid eller ork med några 40-års kriser!

Under de här åren så var jag pga av min försörjning se till att hoppa på de arbeten som fanns. Ett par år som försäljare på systembolaget, tio år som sjukvårdsbiträde, många år som hemtjänstanställd osv.

Vid 50 såg livet likadant ut, barnen gick i skolan och hustrun hade nytt arbete på SJ vilket medförde att det mesta i hemmet låg ofta på mig. Hustrun åkte härs o tvärs i Sverige med överliggningar i div. städer. Kom hem en sväng och så iväg igen.

Då har man inte heller tid för någon åldersnoja!

Nu har jag fyllt 79 och siffran 80 finns väldigt nära nu men någon noja har jag inte.

Mest känner jag förundran att livet har gått så fort. Mycket hade kunnat göras annorlunda men så är livet beskaffat, misstag görs som inte går att ändra efteråt.

Ett liv utan misstag, sorg och motgångar finns nog inte. Man ska tänka på de ögonblick i livet när allt var bra. Idag den 11 aug så föddes min ena dotter,Sofia, på Visby BB och jag minns den lycka jag kände när jag såg henne ligga där och snusa.Solen sken denna dag när jag gick hem och ett annat liv hade precis börjat.



Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate