fredag, augusti 06, 2021

Gripsholm-Mariefred!

 


Igår åkte vi till Gripsholms slott och gick där några timmar. Ett slott fyllt med framförallt tavlor  på medeltidens och senare tiders kungar,drottningar och adelsmän.En hel del möbler naturligtvis också.

Glädjande var att se så många ditresta turister med sina barn ! Historiens vingslag kan man nästan höra i de många olika rummen.

Det man också märker är att vid skiftet 16-till 1700 talet så avtar det tyska inflytandet. Frankrikes inverkan blir mycket tydlig framförallt med kung Gustav den tredje.

Konstkungen kan man känna av genom ett besök i hans teater. En förnämlig teater vilken för den tiden nog var stor lyx!

Läget vid Mälarens strand är ju också så vackert med Mariefred så nära. En stad som andas gammal bebyggelse med många hus i trävirke. Väl värd ett besök.Lite trångt i semestertider men låt gå!

Mellan Läggesta och Mariefred finns en smalspårig järnväg vilken också är populär för både gammal och ung. Vi åkte med den till Läggesta när vi skulle hem med Mälartåg,


Men höjdpunkten är dock besöket på slottet. När man ser alla dessa porträtt av den tidens människor så kan man ju undra hur deras vardag såg ut? Hur de tänkte osv?















Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate