söndag, januari 31, 2021

Socialdemokratins uppgång och fall!

 


På 60-talet läste jag varje nummer av tidskriften Zenith, den nya vänsterns organ framsprungen från den syndikalistiska rörelsen. De stod vid sidan om den vanliga partipolitiken, analyserade samhället med betydligt öppnare ögon än tex vpk eller kfml.

Göran Therborn hette en av dessa nya "förkunnare" av Marx.


Idag är han pensionerad professor efter ett långt liv i andra länder framförallt i England.

Dagens kultur i Svd har idag (31 jan-21) en stor genomgång av SAP under rubriken " För sent att rädda socialdemokratin"!

Där medverkar bla Göran Therborn och han säger bla detta: "Enligt Göran Therborn var åren kring 1980 den tid då det svenska samhället var som mest jämlikt. Kulmen på en mer än hundraårig progressiv samhällsutveckling präglad av arbetarrörelsens framväxt, demokratins genombrott, sociala reformer och minskade klasskillnader. Men där någonstans vände det, menar han."

Jag hajar till inför detta påstående eftersom jag just detta år började arbeta inom sjukvården och Malmö stad.(20 års tjänst)

Personligen halverades min lön mot den jag hade haft på Nyby Bruk i Torshälla.  Inom sjukvården generellt så låg lönerna oerhört lågt så tesen att Sverige just år 1980 var som mest jämlikt är ingenting jag varken kan se eller upplevt.

Med det system med % påslag så fanns det aldrig någon chans att uppnå skäliga löneökningar heller.

Jag vet inte vad professorn bygger sin teori på?

När den borgerliga Alliansen kom till makten så fick vårdpersonalen det bästa avtal de någonsin har haft, lönerna höjdes med hela 10 %!

Artiklen är i varje fall intessant men nästan samtliga medverkande förefaller pessimistiska hur den nuvarande ledningen för SAP ska kunna återfå de förlorade arbetarna från SD.

https://www.svd.se/effekterna-for-s-ar-helt-forodande  

Så här säger Therborn sist i Svd stora artikel:"I Ljungbyholm sitter Göran Therborn och saknar ett bra svar på problemet.

– Ingen på vänsterkanten, varken inom eller utanför socialdemokratin har hittat en bra väg framåt. Det där skulle ha angripits tidigare. Det var då socialdemokratin hade kunnat göra något. Nu är det jävligt svårt att hantera."

Jag kan i detta stycke enbart hålla med honom!

Felet i denna stora beskrivning av SAP är att det borde ha penetrats betydligt mer ingående vad den förda immigrantpolitiken har skapat för ett nytt Sverige med alla dessa kriminella ligor och ökade våldsbrott. Bostadsbristen och felaktig politik med förtur för invandrare. OSV.

Bidragssamhället vilket urholkar så mycket för oss i detta land. Skandal efter skandal med utnyttjande av välfärden. Alla de från andra länder vilka i hela sin livstid lever på bidrag.

Alla dessa frågor ligger ju på SAP:s bord vare sig de vill eller ej. De måste ta sitt ansvar inför den förda politiken ända sedan 70-talet.

Makthungern har också fört dem i armarna på MP vilket är ett parti långt från svensk arbetarklass med sina kvinnomedelklass-värderingar.

Vi har ett gäng höga företrädare från (S) vilka inte gör saken bättre ute på sociala medier. De håller ett mycket högt tonläge kantat med hån och förakt vilket inte heller tilltalar oss från arbetarklassen.


När de dessutom ljuger så att de blir gröna i ansiktet så inser man ju att med dessa går det ju inte ens att föra en hederlig diskussion!

Det enda förnuftiga SAP skulle kunna göra i detta läge är att lämna makten. Gå i opposition, in med nytt folk vilka är beredda att lyssna på vanligt folk !

Våga att bli självkritiska (på riktigt) och slå in på samma väg som det danska broderpartiet.





Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate