torsdag, juni 11, 2020

Okänd soldat!

När jag var 13 år så fick jag följa med på bio och det var min vän Aare Aaw:s mamma som tog med oss. Filmen var ju barnförbjuden men vi kom in ändå tack vare henne. De var estniska båtflyktingar vilka inte ville hamna med Sovjet som herre.Kom med en liten fiskebåt 1944 till Sverige.
Okänd soldat blev en mörk upplevelse, kriget var så obarmhärtig och det finska folket fick lida så fruktansvärt. Jag minns än idag hur många i publiken som kom från Finland  grät under filmens gång.
De hade minnen och flera kanske tom. hade varit soldater.
Nu har jag sett Okänd Soldat återigen,den här gången är det tredje inspelningen av detta krigsepos,den finns bla. på HBO uppdelad i många delar.
I filmen finns inklippt journalbilder vilka återkommer med jämna mellanrum. Upplevelsen denna gång efter så många år blev lika stark.
Den här filmen borde visas i skolorna så att de unga får lära sig något ur historien och dessutom inse vad det finska folket har fått gå igenom.
Karelen blev förlorad och Sovjet krävde krigsskadestånd. Finland var efter kriget utfattigt därav den stora strömmen till Sverige av Finländare.
Här fanns det arbete inom industrin och jag som bott på en ort där nästan halva befolkningen kom från Finland har ju arbetat i så många år med så många från Finland. I stålverket där jag arbetade i fem år var nog 80 % från Finland.
Men de talade aldrig om kriget! Knäpp tysta!
Antagligen ett trauma som sitter djupt. De finska barnen som skickades till Sverige fick också ett trauma och många vände Finland ryggen totalt.
Att Finland reste sig ur både kriget och fattigdomen är en stor bedrift.
Finska folket är beundransvärt på många sätt.
Bättre arbetskamrater har jag aldrig haft!
OM du har HBO, se Okänd Soldat!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate