torsdag, januari 13, 2022

Motståndet mot Ryssland!

 12 jan 2022 23:51

Uppd.: 13 jan 2022 08:50

”Om vi kommit i krig med Sovjetunionen är jag övertygad om att just denna elit av ungdom skulle ha kommit att utgöra kärnan till en svensk patriotisk motståndsrörelse.” Så beskrevs den maoistiskt influerade 1970-talsvänstern av förre chefen för Säpos kontraspionage Tore Forsberg i memoarerna Spioner och spioner som spionerar på spioner (Hjalmarson & Högberg, 2003). Maoisterna var månne oförlåtligt naiva inför Kinakommunismen, men de var svurna motståndare till Sovjet.

De tillhörde dessutom oftast en välartad medel- eller överklass. Forsberg såg ungdomarna som ”ett embryo till en politisk elit”. Och han kunde nöjt notera att åtskilliga så småningom hade börjat tjäna fosterlandet. ”Sedan den revolutionära glöden falnat och aktörerna tagit avstånd från leninismen, skaffat sig villa, Volvo och vovve återfinns de idag som läkare, lärare, ledarskribenter, programledare, partiledare, chefredaktörer, informationsdirektörer, statsråd, kommunal- och landstingsråd, skådespelare, generaldirektörer och som sakkunniga i försvarets högsta ledning. Av detta kan man kanske dra slutsatsen att organisationerna var utomordentligt bra skolor där ungdomarna lärde sig inte bara politik utan även ledarskap och retorik.”

Särskilt pekade den gamle Säpo-mannen ut journalisterna på SKP:s tidning Gnistan som goda patrioter. (För yngre läsare: SKP var förkortning för Sveriges kommunistiska parti. Det hette dessförinnan Kommunistiska förbundet marxist-leninisterna, KFML. Partiet drev en hårdför Kinakommunistisk linje som menade att Sovjetunionens styre var revisionistiskt.)

Läs resten i Bulletin https://bulletin.nu/gudmundson-s-talepunkter-stoppar-inte-rysk-aggression 





Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate