söndag, februari 14, 2021

Skrock och annat okunnigt!

 Jag minns med tydlighet från min tidiga ungdom hur gubbarna på jobbet med övertygelse satt och diskuterade att kvinnor inte kan köra bil! De trodde absolut att det var så utan att ha några bevis .

Själv var jag en yngling som läste mycket skönlitteratur och hade ett sinne av nyfikenhet. Nyfiken inför framtiden och dess kommande teknik tex.

Jag och min vän Aare Aaw byggde ett eget telefonnät mellan oss och byggde egna små sk kristallmottagare för mellanvågssändningar.

Jag gick på föreläsningar redan som 10-åring , hörde bla Sten Bergman berätta om sina resor ut i världen. Pastor Kejne var en annan som jag hörde på med stort intresse osv.


På den tiden (50-talet) tillbringade man mycken tid på jobbet eftersom det var 48 timmars arbetstid och man hörde många samtal mellan olika arbetskamrater.

Tidigt insåg jag att många vuxna var oerhört obildade, de trodde en massa saker utan att veta egentligen något om det som de talade om. Fördomarna och okunnigheten blommade.

När någonting nytt började introducerades i samhället så var man allmänt negativ. Lönen skulle vara kontant varje vecka allt annat var fel i deras ögon. Att få ett konto hos banken och lönen insatt varje månad väckte ett skri av vrede. När jag skaffade mig ett "plastkort" till en bankomat så var jag enligt mina arbetskamrater bara utsatt för en "fluga" som skulle gå över. Ungefär samma inställning som en sosseminister luftade angående internet."Det är bara en tillfällig fluga som kommer att försvinna"!

Paraboler borde förbjudas sa en annan. Radio Nord och Syd förbjöds av Palme o Co! På samma sätt kunde regeringen och Kgl Televerket fördröja moderniseringen av telefoni vilket kostade oss konsumenter miljarder i onödan.

Länge ansågs det att det räckte med att ha en kanal i radio och samma när det gällde Tv.

Idag hör vi samma rop mot ny teknik men tack och lov så tar de yngre till sig denna bättre än äldre vilka tycks ha stannat kvar i 50-talets motstånd. Människor i min ålder (78) säger sig inte kunna ha en smartphone med ett bankid osv. De har ju faktiskt haft mer än 30 år på sig att lära sig både datorer och mobiler!

När människor närmast skryter med sin okunnighet så är det bara ledsamt att höra. Men så var det också i Vilhelm Mobergs hem när han växte upp, hans far var så f-b över att sonen läste tidningar och böcker.


"Det är onödigt av en arbetare att läsa" kunde det låta på den tiden. Dåtidens arbetarrörelse resonerade tvärtom och startade tex ABF där arbetare kunde få läsa in kunskaper.

Sk arbetarförfattare kunde börja publicera sina böcker och jag läste tex Lars Ahlins "Tåbb med manifestet" med stort intresse,

Idag läser allt färre böcker och särskilt män är dåliga på detta. Böcker skapar kunskap inte minst i hur en annan individ tänker och känner.

Sitter man bara och spelar spel dagarna i ände så blir man ju en okunnig människa vilken  varken begriper vad som händer idag eller vad som hänt i historien.

Okunskapen ger grogrund för inbillade åsikter. När man inget vet så blir man ett redskap för rykten och för vidare dessa rykten och många gånger vidskepelse.

5 G i mobilnätet förstör ditt DNA kan det låta.  

Vaccin innehåller DNA förstörande medel!

Jaja, man trodde en gång i tiden att kvinnor inte var lämpade att köra bil eller att bli läkare m.m.

Allt sånt här är samma sida av problemet, okunskap. Vidskepelse. Ibland också ren dumhet!

https://bulletin.nu/covid-vaccinet-gor-dig-homosexuell-sa-skapas-myterna-om-lakemedlen


Läs f.ö också Fredik Kärrholms åsikter om den svenska skolan: https://bulletin.nu/fredrik-karrholm-kaoset-i-skolan-okar-risken-for-brott

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate