fredag, februari 26, 2021

Bomba mer , Biden!

 USA håller trupp i Irak och de blev utsatta för ett angrepp och slog tillbaka mot islamisterna. Inne i Irak finns terrorister vilka har stöd från Iran.

Nu gnälls det på Biden från vissa inom högern, de framhåller Trump som ett föredöme. Han startade inga krig,säger de. Men de har visst glömt bort att USA hjälpte kurderna mot IS ända tills Trump svek dem ! Lät Erdogans islamister tåga in!

Felet med hela frågan om IS är att västvärlden inte tog sitt ansvar, de såg hellre att en massa flyktingar kom till Europa. Om man redan från början hade hjälpt de stridande kurderna med både trupp,flyg och bomber så hade aldrig IS kunnat upprätta sitt skräckvälde!

Tyvärr byggdes heller inte upp fungerande stöd till kurderna ute bland folken i Europa. Lärdomarna från 60-talet är som bortblåsta idag.

Man ägnar sig åt rasifiering och allmänt skitsnack istället för ärlig solidaritet.

Här hemma får islamisterna hjälp av vänstern och mp med ekonomiskt stöd från stat och kommun.

När människor med sina rötter i MÖ demonstrerar så lyser frånvaron av svenskar tydligt!




Så här skriver Ronnie Berggren ikväll:

Biden slår till mot shiamiliser:
Joe Bidens tidiga utrikespolitik bådar gott. En stor förändring från Obama-åren. Biden har lärt sig läxorna.
En tydlig markering mot Kina har gjorts, och nu ett tillslag mot shiamiliserna i Syrien som besköt amerikanska trupper i Irak. Det är inte lika hårt som Trump, som lät döda Irans högste general som svar på liknande attacker. Men en markering likväl av en president där det inte var obefogat att tro att han skulle fortsätta Obamas mjuka politik.
Tillslaget i Syrien är extra viktigt av två skäl: Dels för att Biden vill få till stånd ett nytt avtal om Irans kärnkraftsprogram. Det program Trump (på goda grunder) lämnade. Men Biden tycks inte vilja återgå till Obamas variant av avtalet. Iran måste ta första steget och USA kommer inte att ställa sig in. Vilket den här attacken tydligt visar. Det blir inte en återgång till Obamas aningslösa Iranpolitik.
Detta skickar även en signal till den arabvärld som under Trumps år vid makten slutit sig samman, och för första gången gjort det tillsammans med Israel, för att gemensamt stävja hotet från Iran. Biden visar att han inte ämnar kasta om maktbalansen eller skaka allianserna. Om detta består, eller om han trasslar in sig i något annat längre fram, ja det får vi se. Men initialt bådar det gott.
Det skickar också ett budskap till Saudiarabien i synnerhet. Även om Biden ämnar avsluta stödet för saudiernas proxykrig mot Iran i Jemen, av rent humanitära skäl, så visar han likväl att det inte innebär att USA kommer att lägga sig platt för Iran eller för iranska miliser.
Det här är en utmärkt start och Bidens utrikesteam växer i förtroende.
Gällande Syrien specifikt finns så klart även andra skuggor i horisonten. ISIS gör comeback i delar av Syrien. Halshuggningar har återupptagits. Skräckväldet har sakta börjat återvända på somliga platser.
Här måste USA gå en balansgång. Bidens team verkar förstå, bättre än vad Trump gjorde, vikten av det unika samarbetet med kurderna och SDF-alliansen. Att Trump gav dem kalla handen och på så vis bjöd in Turkiet i regionen var ett av Trumps största misstag. Biden kan, och bör, återuppbygga dessa band, det är så ISIS kan och måste hållas på mattan.
Det bör också noteras att Bidens team inte är radikala i något avseende alls. De bygger i mångt och mycket vidare på Trumps politik. Vilket kan jämföras med när Obama tog över efter Bush och ville bryta med i princip allt som Bush gjort utrikespolitiskt, vilket fick katastrofala följder.
Biden gör ingen tvärvändning utan driver just den slags kontinuerliga utrikespolitik som USA behöver driva för att vara en trovärdig global militär hegemoni.
Bidens inrikespolitik kommer av allt att döma att bli katastrofal. Men i förhållande till de militära utmaningarna är Biden den mest intressanta presidenten på mycket länge.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate