tisdag, september 10, 2019

Ordet till Gulan Avci

Idag talade jag på en manifestation mot antisemitism och för Israel. Många människor kom till Humlegården i Stockholm. Det var en fin stämning och mycket värme i luften.
Som svensk politiker med kurdisk bakgrund känner jag stor samhörighet med det judiska folket. Mitt folks historia påminner mycket om det judiska folkets historia.
Judar och kurder har mycket gemensamt med tusenåriga rötter i Mellanöstern. Vi har förryckts och vi har kämpat för vår överlevnad. Trots att många än idag vägrar att acceptera oss.
Både israeler och kurder har blivit hårdhudade och ärrade av konflikterna, men vi har aldrig gett upp vår existens.
I Sverige möts man av mycket hårt motstånd när man talar om Israel som den enda demokratin i Mellanöstern. För sanningen är att Israel, trots sina brister och fel, för Israel gör inte heller alltid allting rätt, är ett demokratiskt och fritt land som respekterar minoriteter, kvinnors- och hbtq personer rättigheter. Men i Sverige finns en demonisering och orättvis skildring av Israel som land. Detta mycket på grund av Israel-Palestina frågan.
När nyanserna brister så spär det på fördomar och drabbar judar i Sverige. Antisemitiska stämningar piskas igång, vilket är helt oacceptabelt.
Hatet kommer både från höger och vänsterextrema grupper men den växer just nu bland radikala islamistiska krafter. Denna utveckling måste vi som politiker ta på mycket stort allvar. Men det räcker inte bara med fördömanden utan det krävs handlingskraft.
Inte en enda krona ska gå till antidemokratiska organisationer som spär på judehatet.
Vi får aldrig acceptera en ordning där judar själva ska stå för sin säkerhet för att känna sig trygga i Sverige år 2019. Det är statens och rättsväsendets ansvar att garantera den tryggheten.
Judar ska aldrig behöva gömma Davidsstjärnan under tröjan eller en blus i rädsla för att att utsättas för våld.
Svensk skola ska inte tysta ner elever som vill hålla föredrag om Israel av konflikträdsla eller med hänsyn till vad andra elever ska tycka.
Svenska riksdagspartier och dess ungdomsförbund ska hålla rent hus mot antidemokratiska och antisemitiska krafter. Speciellt gäller det SSU som totalt misslyckats med detta. Inte minst i Skåne.
På tisdag är det riksdagens högtidliga öppnande. Då ska statsministern läsa upp regeringsförklaringen och utse en ny utrikesminister
Jag hoppas utnämningen innebär att de tidigare goda relationerna till Israel återupprättas. Och att det blir en ny hårdare hållning till Iran och andra diktaturregimer som idag flyttat fram sina positioner och skapar instabilitet i regionen.
Att ta kampen mot antisemitism och judehat handlar om anständighet. Sverige ska skydda alla sina medborgare. Något annat är helt oacceptabelt.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate