torsdag, februari 03, 2011

Vad kommer att hända i Egypten?

Jag liksom så många andra följer dramat nere i Egypten men nu har onda aningar bekräftats. Diktatorn har skickat in sitt folk med mord och brand som vapen mot oppositionen.
Trasproletariatet låter sig köpas av vem som helst, så har historien alltid fungerat. I Iran i början av femtiotalet köpte USA ett antal personer som maskerade sig som kommunister och de gick ut på stan och slog sönder fönster och skrek slagord. Då fick den demokratiska regeringen problem och England och USA kunde tilsätta sin man samt ta över oljeindustrin !
Allt detta finns att läsa i en vitbok som CIA gav ut femtio år senare.
Säkerligen fungerar det på samma sätt nu i Egypten från presiden Mubarak, han köper slagskämpar!
Att det är så svårt i de flesta arabländer att genomföra folkstyre på demokratisk grund i vår tid kan säkerligen förklaras med allt från klanvälde  till att religion och lagar hör samman. De som har pengarna styr ofta också de flesta samhällen och i de rika oljeländerna så spelar det stor roll , större än på de flesta andra platser på jorden.


När det gäller Egypten så har vi ännu inte sett var Islamisterna inom Brödraskapet står. Är de så starka att de kommer att utmana presidenten nu eller fortsätter de att ligga lågt?

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Gadget

Det här innehållet är ännu inte tillgängligt på krypterade anslutningar.

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Google+ Badge

Translate