onsdag, februari 09, 2011

Svenska folkets skuldkänslor från kriget!

Jag har ända sedan 1960-talet funderat över vissa reaktioner hos de som var äldre än jag. Bla detta hat mot vissa tyskar som kom hit i mitten av femtiotalet direkt från Sovjetiska fångläger där de suttit i ca tio år. De om någon var ett offer för nazismen därför att många av dem var i sexton-sjuttonårs åldern när de tvingades ut i östfrontskriget.

De hade vuxit upp i ett Tyskland där nazismen förhärligades under hela deras uppväxt och de fick betala ett högt mänskligt pris för detta. I Sverige hade motsvarande unga män sluppit alla fasor och deras föräldrar kanske var med om att neka flyktingar av judiskt ursprung inresa till Sverige.
Kort sagt så såg politikerna till att sprida myten om att vi inte skulle blanda oss i "stormaktskriget" . Våra folkvalda bidrog till att svenska folket fick svårt att orientera sig i omvärlden, de såg inte vem huvudfienden var.

När vi som var unga på sextiotalet började ifrågasätta "gamla sanningar" när Vietnamkriget bröt ut och pekade ut huvudfienden i kriget alltså USA-imperialismen så bråkade många med oss. Rent av hatade oss för den sanning vi presenterade.
Polisen fick banka och slå de första åren hur mycket som helst på de unga demonstranterna och "arbetarepartiet socialdemokraterna" tog starkt avstånd från de förenade FNL-grupperna. Tagen från kriget satt i då man också hårt behandlade de personer och tidningar vilka pekade ut Tyskland som huvudfienden i kriget. Antinazistiska flyktingar från bla. Tyskland behandlades oerhört hårt och orättvist med inspärrning i fängelseliknande läger där tyvärr ofta rena nazister arbetade och såg till att göra livet extra surt för de inspärrade.

De tyskar som anlände i mitten på femtiotalet blev på min arbetsplats skällda för "nazzar" och blev många gånger dåligt behandlade. Dessa svenskar som under hela kriget aldrig var i personlig fara öste sitt förakt över dessa offer för kriget.

Varför man reagerade på detta sätt kanske Klas Åmark i sin nya bok "Att bo granne med ondskan" har sina reella förklaringar till . Skuldkänslor föder ofta en sorts motreaktioner som kanske visar sig just i detta hat mot dessa män från Tyskland. Om man hade lyssnat på deras historia hur de hade hamnat ute i tex Stalingrad och den efterföljande historien så kanske man hade låtit bli att förfölja dem.Men tyvärr ville man inte detta!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Gadget

Det här innehållet är ännu inte tillgängligt på krypterade anslutningar.

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Google+ Badge

Translate