söndag, juli 17, 2022

Centerpartiets historia , ge oss en vitbok!

 Jag läser en svensk historia vilken inte har varit så känd tidigare i vårt land, nämligen historien om det Sovjetiska storbolaget inom bensin och olja ,Naftasyndikatet. Fredrik Malms nära släkting Einar Kruse var en stenhård stalinist och medlem i det kommunistiska partiet SKP samt den som styrde Nafta i samförstånd med Sovjet!


MEN i dessa tider av sk vitböcker så hittar jag en intressant sida om bondeförbundets (centerpartiet) agerande med deras ledare Axel Pehrsson Bramstorp i spetsen! 


 Jag vet ju att just fd bondeförbundet har en mycket brokig historia under många år mellan 20-45 med ett partiprogram vilket liknar de tyska nationalsocialisterna på många punkter.

Intressant i denna bok är att få en inblick i hur de svenska kommunisterna helt gick på order från Moskva och att utan pengarna från Komintern så skulle de faktiskt stått utan både fungerande partiorganisation samt partitidningar.

Kuriosa idag är ju att vänsterpartiets fastighet på Kungsgatan 84 är betald med pengar från Sovjet.Tidningen Ny Dag /avsomnad/ fick sin tryckpress från DDR så gott som gratis osv.

Einar Kruses goda vän redaktören Gustav Johansson var en trogen partimedlem av SKP också. 1970 träffade jag honom vid ett föredrag om Lenin 100 år. Han var då den enda levande svensk som hört Lenin tala i St Petersburg. GJ var en mångsidig man ,redaktör på NyDag samt kuplettförfattare bla till Karl Gerhard!

Min far arbetade på Naftas kontor i Stockholm men detta är nog en gåta att fundera på eftersom tydligen alla som anställdes var kommunister? 

Var min far sympatisör dessa år?

Han berättade ofta för mig hur han träffade madame Kollontaj och talade med henne. " Hon var en elegant och vacker dam" sa han! Dessutom språkkunnig så att far min kunde tala med henne.

Så här många år efteråt så inser jag att jag borde ha pumpat min far på detaljer om hans anställning.

Men gott folk, köp denna bok och läs om direktören Einar Kruse och om Stalins oljebolag i Sverige! Samt förstås mycket om SKP: s historia där de i dagens ljus framstår som de fosterlandsförrädare de var!

SKP:s tidsanda på 30-talet var dels inspirerat av Sovjet men också av de tyska kommunisterna! 






Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate