fredag, mars 20, 2020

Allt var inte bättre förr!

Spanska sjukan var en allvarlig världsomfattande influensaliknande pandemi som 1918-1920 drabbade omkring 500 miljoner människor runt om i världen, varav mellan 20-50 miljoner dog (olika siffror uppges, men det oftast återgivna antalet är drygt 20 miljoner).
Sjukdomen orsakades av ett influensavirus av typ A som överfördes genom direktkontakt eller genom luften vid hostning.
1917 hade sjukdomen spridits till USA. Amerikanska soldater tog sedan med sig sjukan till Europa under första världskriget.

När man idag hör siffrorna från Italien så kan man ju tycka att det låter hemskt men i världshistoriens spegel så är det rätt så låga siffror som uppvisas. Och särskilt Italien uppvisar nästan bara gamla och sjuka vilka har avlidit. Samma med de döda i Sverige (16 )!
Har massmedia bidragit till att skrämma vettet ur somliga? Överdrifter gör dessutom att en del vänder sig emot allt som sägs och då också uppför sig mindre klokt.
Om världen kanske hade lugnat ner sig lite och behandlat den här sjukan lite mer realistiskt så kanske inte heller den ekonomiska smällen hade blivit lika tung.
Vi äldre ska naturligtvis hålla oss undan den stora yngre allmänheten eftersom det är vi som blir svårt sjuka.
Men låt oss säga att man sedan hade låtit smittan, precis som Hong-Kong på sin tid,  fått sprida sig så att större delen av befolkningen hade fått ett skydd, ja då hade nog inte fabrikerna behövt stänga. Jag har inget minne av att varken Asiaten eller Hong-kong stängde ner verksamheter ?

Vi får väl se vem av de olika skolorna som får rätt tillslut!
I kanten av alla diskussioner så kommer olika fantaster fram som ugglor som hoar om att nu upprepas 20-30 talet med elände,krig och nazister!
Det brukar ofta vara de vänsterextrema men nu ser jag att en känd moderat för ut detta budskap! Märklig tid vi lever i!



Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate