söndag, februari 10, 2013

Hämnd!


Dansk långfilm från 2010. Elias, 10 år, terroriseras dagligen av sina klasskamrater tills den dagen då Christian börjar i klassen. Christian och Elias slår sig ihop och går till gemensam motattack. I och med pojkarnas vänskap lär också Christians far och Elias mamma känna varandra. Elias pappa är stationerad i Sudan. För honom drunknar vardagens trivialiteter i inbördeskrigets helvete. Händelser som att få ett slag i ansiktet av en främling på en lekplats, tycker han är utan betydelse. Men Christian och Elias ser helt annorlunda på saken. Regi: Susanne Bier. I rollerna: Ulrich Thomsen, Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm, Bodil Jørgensen, Camilla Gottlieb, m.fl.


Mikael Persbrant är för mig den svenska skådespelare som bidrar till att en film lyfter sig över vanliga. Både de unga pojkarna gjorde och makalöst fint ifrån sig, ja, dansk film idag är världsbäst.
Allt var på plats och mycket trovärdigt till skillnad mot Hollywoods sagor.

Temat var att hämnd är en dålig utväg , det uppstår bara mer konflikter ungefär som det var på Island förr i tiden med blodshämnden . Till slut efter hundratals år visste de inte varför man skull hämmnas!

Susanne Biers film var mycket sevärd och jag ger den alla stjärnor som finns. Se den även om den innehåller otäcka scener, de måste finnas med för att man ska förstå budskapet i berättelsen.In a Better World

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Gadget

Det här innehållet är ännu inte tillgängligt på krypterade anslutningar.

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Google+ Badge

Translate