tisdag, november 15, 2011

Stockholms politiker är lurade !

Stockholms skolor har betalat Volvo IT ca 50 miljoner kronor i år för konton med mailadresser till stadens elever.
Nu visar det sig dessutom att eleverna i liten utsträckning använder dessa dyrbara mailadresser.

 Av 7000 elever använder bara 500 stycken sina konton. Lärarna klagar över att hela systemet dessutom är trögt och ofta "felar"! De har inte tid med dessa långsamma system där det kan ta tre minuter att få upp en sida i Photoshop.
De får ofta ringa supporten och sitta och vänta länge innan de får kontakt.

Om ett nytt gratis program ska in i burken i en skola  så kostar det 8679 kronor för skolan. Tänk efter själv, Picasa är ett gratisprogram som man tar ner själv på några minuter men skolorna har genom Volvo IT ett helt spärrat system så de tillåter inte att enskilda skolor eller lärare får befogenhet att välja själv. Tilltron till skolornas IT-chefer är alltså lika med noll.

Jag utgår från att de har Microsoft och med detta också en hel del programvaror som kostar mycket att ha på datorn. Program som kanske inte ens eleverna använder som det verkar.

När de köpte utrustningen för mycket dyra pengar så har de inte fått det bästa konstaterar skolornas datafolk. Själv ser jag på bilder att skärmarna är gammal bråte som ingen använder idag.

Anette Holm är direktör för IT- Stockholms stad och säger till Svd att enbart i år kommer notan till Volvo IT kosta ca 417 miljoner kronor!
Skolor, myndigheter osv är helt i händerna på folk som blåser dem därför att politikerna ofta är datorokunniga.
Man betalar i onödan för ett system som ofta redan vid installationen  är föråldrat och dessa firmor uppdaterar sällan heller systemen. Tom. Microsoft har konstaterat att just inom sektor myndigheter eller stora firmor likt Volvo så använder de sig av gamla webläsaren IE-6-7 som Microsoft själv anser som farlig för IT-säkerheten.
Franska krigsmakten gick för några år sedan över till det fria Linux och kunde efter ett år uppvisa en stor ekonomisk vinst samt hög säkerhet!

Man kan fråga sig om inte våra myndigheter borde ha en skyldighet att spara på skattebetalarnas pengar ?
Nu göder vi Volvo IT med fruktansvärda belopp varje år för ett system  som ter sig undermåligt.
Slut ett avtal med Google eller Ubuntu och få ett bättre system och mycket billigare, lita mer på de IT-ansvariga på skolor eller arbetsplatser.
Lita mer på lärarna som vet vad deras elever behöver ha i sina datorer.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Translate