tisdag, september 13, 2011

Går Grekland i konkurs?

http://www.svd.se/naringsliv/grekfrossa-fick-banker-pa-fall_6463814.svd

Rubrikerna är stora i Europas tidningar men konkursen närmar sig nere i Grekland. EU har varit alldeles för slappa i sin kontroll av vissa länder. Allt började tydligen redan 2003 i Tyskland under den dåvarande regeringen av sossar och miljöpartister. Jag minns  svagt en debatt om hur Tyskland inte följde de regler om ekonomin som EU satt upp. Det gällde då som nu att underskott i statens finanser ej var tillåtet med mer än 3 %.
Jürgen Stark (Tyskland) har suttit i ledningen länge och nu avgår han på egen begäran från ECB, han är inte överens med ledningen om hur stödet till Grekland mfl länder ska utformas.

Allt har sin början och de ovanstående raderna visar början till förfallet inom EU där man inte orkade att ta tag i vissa länders brott mot reglerna . Det är detta som finansminister Anders Borg tjatar rättmätigt över och har sedan länge påvisat hur andra länder tillåts bryta mot dessa regler med känt resultat!

Tyskland är det land som har fått dragit det tunga lasset vad gäller Grekland, de har dyrt fått betala  för eländet socialdemokratin i Tyskland satte i rullning en gång i tiden. Grekland är dessutom ett land där ledningen av konservativa regeringar satt i system att stjäla från den egna staten. Hela Grekland har blivit ett land av myglare och skattesmitare och nuvarande socialdemokratiska regeringen med Papandreou som statsminister har ingen lätt uppgift att försöka få Grekland att åter fungera. 

Inom oppositionen i vårt land  har särskilt vänsterpartiet  under årens lopp motsatt sig sig sträng budgetdisciplin , även inom socialdemokratin har hörts liknande röster.
Under Göran Perssons ledning så sjösattes regelverket där man måste hålla budgeten och Anders Borg har fullföljt detta till välsignelse för Sveriges ekonomi.
Vi vill inte hamna i samma situation som Grekland eller Portugal.

Detta kommer vi inte heller att göra så länge som man håller sig till strama tyglar på finansdepartementet.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Gadget

Det här innehållet är ännu inte tillgängligt på krypterade anslutningar.

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Google+ Badge

Translate