söndag, juli 17, 2011

Rolf Gustavsson får ordet idag!(Svd)

Rolf GustavssonKolumn Rolf Gustavsson
Så här års för femtio år sedan fattades ett beslut som kom att definiera vår samtid. Det gällde en ytterst hemlig aktion med kodnamnet ”Rose”. I halva juli 1961 gick Nikita Chrusjtjov sin kamrat Walter Ulbricht till mötes. Den sovjetiske diktatorn gav grönt ljus åt den östtyske hantlangaren att stänga gränsen till Västberlin. På lördagsnatten den 13 augusti sattes planen i verket. Östtyskland började bygga Berlinmuren, symbolen för kalla krigets delning av Europa, Tyskland och dess huvudstad.
Berlinmuren var ett desperat beslut av en diktatur på väg mot kollaps. Den bidrog till att bromsa sönderfallet under ett par årtionden. I dag finns det många vittnesmål om hur illa det var ställt i Östtyskland, som kallade sig Tyska Demokratiska Republiken (DDR). Ett av de mest avslöjande finns nu sammanställt på grundval av säkerhetspolisens hemliga rapportering till partiledningen: ”Die DDR im Blick der Stasi 1961”. På tungfotad byråkrattyska beskriver Stasi det demoraliserade sönderfallet.

Redan 1952 hade Östtyskland stängt gränsen till Västtyskland, men i Berlin rådde ett speciellt styre (med de fyra segrarmakterna). Folk kunde bo i Östberlin men arbeta i Västberlin, som var en västlig enklav i Östtyskland. Genom Västberlin kunde östtyskar lämna sitt land.

segrarmakterna). Folk kunde bo i Östberlin men arbeta i Västberlin, som var en västlig enklav i Östtyskland. Genom Västberlin kunde östtyskar lämna sitt land.
Diktatorn Ulbricht hade formulerat det storslagna löftet att Östtyskland till 1961 skulle överträffa Västtyskland i materiellt välstånd, i konsumtion av livsmedel och andra konsumtionsvaror. Allt tack vare sjuårsplanen.

Verkligheten var annorlunda. I Stasi-rapporterna beskrevs det osminkade eländet. Ingenting fungerade. Livsmedelsförsörjningen var en katastrof på alla områden: mejeriprodukter, fläsk, korv, fisk, fjäderfä, ägg, potatis, grönsaker, bröd och brännvin. Bristen på smör orsakade protester och Stasi rapporterade om populära vitsar bland befolkningen, som den att kosmonauten Gagarin gjort sin rymdfärd på jakt efter smör.

Bakom försörjningseländet låg planekonomin och tvångs- kollektiviseringen inom jordbruket. De bönder och lantarbetare som kunde lämnade landet. På gårdarna rådde kaos.

Även bostadsstandarden var katastrofal. De flesta bostäder saknade modern uppvärmning, bad och WC, många saknade vatten inomhus. En femtedel av bostäderna beskrevs som otjän- liga.
Till detta kom parti- och statsapparatens kadrar och tjänstemän som Stasi beskrev som odugliga, korrupta, omoraliska och okunniga. På alla nivåer. Ända upp i regeringen.

Rapporterna gick i huvudsak bara till Erich Mielke, som var Stasichef, till Walter Ulbricht, partichefen, Erich Honecker, säkerhetchefen – samt till sovjetiska KGB.

Den härskande klicken beslöt bygga Berlinmuren, stängde till alla öppningar mot Väst och inledde en brutal repression mot alla försök till protester och flykt från republiken. Diktaturen militariserades.

När Michael Gorbatjov 1989 drog undan det sovjetiska beskyddet brakade Östtyskland och Berlinmuren samman. DDR blottades i sitt nakna förfall. Kaputt.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Gadget

Det här innehållet är ännu inte tillgängligt på krypterade anslutningar.

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Google+ Badge

Translate