lördag, juli 09, 2011

Gnälliga antikapitalister!

Många som säger sig tro på socialismen finns här på internet naturligtvis. Jag har ju ofta tillgång till att kunna se vad de använder för operativsystem hemma på sin dator. Nästan alla riktigt ivriga använder det mycket dyra MAC-Apple. Ett bolag som är så inne på vinst som man kan vara. På precis allting ska de tjäna pengar, deras grejor är extra dyra osv. Större delen av den andra ivriga skaran som talar om socialism och hur föraktliga kapitalisterna är sitter med Windows-Microsoft och göder Bill Gates med stora summor pengar. Hur skulle han annars ha kunnat bli så rik? Liksom hela hans stab av direktörer.

Man pratar om att man ska hjälpas åt och stödja varandra och annat fint. Samhället ska vara ett enda stort hjälpcenter. Bara tomma ord!
Det finns ett antikapitalistiskt operativsystem vid namn Linux. Där hjälps man åt med det man kan.Den som kan mycket jobbar med det och den som kan lite kan i varje fall testa nya system och tala om för de andra om de ser något fel. Andra kan bara använda systemet till det man brukar ute på internet.

Skillnaden är den att från den dag man tar ner tex Ubuntu så har man bara det allra nödvändigaste på sin dator. Man har Firefox,ett mailprogram,musikprogram,brännarprogram o lite annat lull-lull.
Alltså sådant man behöver vid starten. Allt detta ryms på den cd-skiva man skapar för att kunna lägga in på sin hårddisk.Man behöver alltså inte ens en dvd och då förstår de flesta att det ändå är ett smärre underverk att man får igång sin dator fullt fungerande.

Vad som sedan krävs är att man jobbar lite själv då och då med att genom programbanken plocka ner fler användbara och nödvändiga program. Tex kan man lägga in fler ljudcodex så att man kan spela upp alla sorters ljudfiler, samma sak med video. Det finns en programbank med över 20.000 olika grejor. Flera typer av mailprogram liksom olika brännarprogram eller scannerprogram.

Systemet bygger alltså på att var och en gör jobbet själv, inte bara betalar till MAC eller Gates. Dessa tar överpriser som är förfärliga. Skulle en matvaruaffär köra med samma svindel så skulle folk inte gå dit.
Linux släpper också ut uppdateringar och säkerhets-updates med jämna mellanrum men skillnaden mot Windows är ju att allt kommer på samma gång. Man tar ner allting med i princip bara ett klick sen sköter det sig själv. Är det tex Firefox eller Thunderbird plus 25 säkerhetsupdates som måste installeras så sköts det på samma nertagning. Inte på det klantiga sätt som Microsoft kör med. MAC vet jag för lite om så det kan jag inte uttala mig om vad gäller uppdateringar.

Jag betalar inte ett rött öre till Ubuntu eller någon annan fri Linux, inte heller ett öre för alla de program som finns.
Men som sagt var i sann "socialistisk " anda så får jag bidra med eget arbete. Sen är det ju inte helt fel att få designa sin dator själv och ha de program jag själv vill ha utan några färdiga lösningar från ett stort bolag.
Frågan är varför de som gapar mest om socialism inte på något sätt tar till sig Linux och bojkottar de stora utsugarbolagen?

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Gadget

Det här innehållet är ännu inte tillgängligt på krypterade anslutningar.

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Google+ Badge

Translate