torsdag, maj 07, 2009

Käbi Laretei och Ingmar Bergman



SVD Käbi L

Käbi Laretei var gift med Ingmar Bergman i tio år och har nu kommit ut med ytterligare en bok om deras liv tillsamanns.
Käbi beskriver på ett talande sätt hur olika de var i nästan allting. Se för övrigt intervjun med Käbi via länken ovanför !

Visst är det väl så att när två i grunden olika individer möter varandra så kan kärlek uppstå trots olikheterna. Motsatser kan ha en väldig dragningsförmåga till en början. Att välja att leva tillsammans så som de gjorde är betydligt svårare
att ge sig in på!

Musiken hade de gemensamt men i övrigt så blev det svårt när Ingmar visade sig vara mycket "svartsjuk" och plågade hustrun med frågor efter hennes konserter över jordens alla hörn. Käbi var liberal och ansåg inte att otrohet var så förfärligt i ett förhållande.
Bara denna skillnad brukar förstöra ett äktenskap rätt så snart.

I många förhållanden som börjar med att de bägge upptäcker hur olika de är , så börjar ofta ena parten att jämka på sina värderingar och intressen. Utplånar sin egen vilja och stoppar egna intressen åt sidan för att behaga den andre partnern.
Visst kan sånt fortgå rätt så länge men de allra flesta hamnar vid en punkt i sitt liv då de känner att de inte orkar mer.

Det är fel att utplåna sig själv! Hur många kvinnor har inte gjort så för "husfriden"?
Käbi och Ingmar var gifta i tio år men förmådde att skiljas som mycket goda vänner.De kunde umgås med varandra resten av livet. De som orkar att lösa sitt i grunden felaktiga val på ett förnuftigt sätt och gå vidare i livet är att gratulera. Sorgligt nog finns många, för många, vilka inte förmår att göra så utan bara kastar skit på varandra. Finns då barn med i det hela så vet vi alla hur illa ett barn tar vid sig. Barn har rätt att älska bägge sina föräldrar och de kan tyvärr få bestående skador för livet om de inte får uppleva en bra lösning.
Två vuxna människor som från början har haft ett varmt förhållande borde också innerst inne veta att inget här i världen är bestående. Allt förändras och vi med. Lycka till dem som kan hålla ihop ett kärleksförhållande i hela livet!

Om man efter X antal år märker att förhållandet går på tomgång så är det väl bättre att erkänna detta och göra något vettigt av det hela. Hur lösningen blir kan ju skifta!

Det är skönt att läsa vad Käbi säger efter alla dessa år, varm i tonen och respekt för både sitt eget liv och Ingmar Bergmans liv.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate