fredag, maj 15, 2009

Bonniers vs Google!

"Sveriges Författarförbund ser inget skäl att avråda sina medlemmar att ingå i förlikningen med Google men uppmanar dem att inte skriva på Bonnieravtalet. Bonniers utnyttjar sin dominerande position för att få avtal som ger dem rätt att sitta på författares texter utan att faktiskt göra något. Böcker låses in i upp till tre år utan att författaren får en enda krona. SFF vill se en bred branschöverenskommelse som ger läsare tillgång till litteraturskatten och alla parter en rimlig ersättning, även förläggarna där de har legitima intressen.

På det här sättet drar Bonniers med sig hela bokbranschen i samma träsk som nästan tagit kål på musikbranschen.

Mats Söderlund"



Så här slutar debattinlägget i DN från författarförbundets ordförande!

Läs hela inlägget :



klicka här!

Ord och inga visor ! Bonniers media behärskar stora delar av massmedia i vårt land och har ett oerhört stort inflytande. Att författare med öppna ögon låter sig bli livegna borde många verkligen höja ögonbrynen åt. Smaka på ordet: Livegen!!

Tankarna går till det gamla Ryssland under Tsaren. Att låta sig bli köpt är inte hedrande.Att sälja sitt verk kan man göra om det är ett jämlikt kontrakt. Google gör en kulturgärning med sin satsning på att skanna all litteratur. Att de dessutom ger författaren goda inkomster samt friheten att dra bort sitt alster om han vill är ju motsatsen till livegen enligt Bonniers modell.

Tänk tanken att musikbranchen från början varit kloka och skrivit ett kontrakt med tex Google då skulle all vidrig lagstiftning varit onödig.

Tyvärr ser inte verkligheten ut sådan vad gäller musik och den stora skatten av god musik ligger i praktiken inlåst för många människor på vår jord.
Vem har råd att köpa all god musik man skulle vilja kunna lyssna på?? Ska väl vara de som befinner sig i Bonniersfären och liknande!
Kulturen är en av de frågor där man verkligen kan säga att det är en genuin klassfråga!!!



Resultaten i Novus undersökning:

Socialdemokraterna: 29,4%

Miljöpartiet: 6,7%

Vänstern: 5,8%

Moderaterna: 25,9%

Folkpartiet: 10,2%

Centerpartiet: 5,9%

Kristdemokraterna: 4,6%

Piratpartiet: 5,6%

Sverigedemokraterna: 3,1%

Junilistan: 2,3%

Novus opinion har intervjuat 1 953 personer under tiden 28 april till 11 maj 2009.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate