onsdag, februari 09, 2022

Rötter?

 https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/bGwjKe/jimmie-akesson-latsas-okunnig-om-fore-detta-nazister-i-sd 



Gert Viebke skriver så här om Peter Kadhammars inlägg iAB :"Socialdemokraterna har nu börjat sin valrörelse. Som vanligt är en beståndsdel att utmåla SD att ha nazistiska rötter. En som nu skrivit en beställningssortimentet på temat, av vilket det kommer att komma massor, är Aftonbladets Peter Kadhammar.

Kadhammars tes bygger på att det fanns en fd SS medlem med när SD grundades. En fd ordförande betecknas också som fd nazist.
Det kommer en vitbok om det hela, så vi får se en gång för alla, vad som stämmer i alla påståenden.
Men det intressanta är Kadhammars och socialdemokraternas definition av hur ett parti skall dömas efter sina rötter. Socialdemokraterna var länge en del an samma rörelse som kommunisterna. När rörelsen sprack, valde majoriteten i t.ex .Eskilstuna kommunisterna. Jag har forskat på andra delar av arbetarrörelsen i Eskilstuna och funnit personer inom socialdemokratin, som förespråkat en våldsam revolution. Medlemmar rörde sig ständigt mellan socialdemokrater och kommunister. En gruppering ledd av Nils Flyg blev för övrigt nazister, med Kadhammars definition.
Hoppar vi till slutet av 1960-talet har vi vänstervågen i Sverige. Den största rörelsen på det vänsterextremistiska sidan var var då KFML, som sedan sprack i två delar. Det man hade gemensamt var att man hyllade Stalin och slöt upp till 100% bakom Kina och Albanien. Partistyrelseledamoten i KFML Bo Gustavsson skrev et skrift som hävdade att Stalin var bra till 80%. Gustavsson gick sedan över till socialdemokraterna. Det har även funnits mängder av fd KFML medlemmar inom fackförbund och ända upp i regeringen. Hur var det med rötter?
Och Peter Kadhammar då? På Wikipedia står det att han arbetade några år på SKP:s tidning Gnistan. Det stämmer. Men vad som inte står är att han under många år var medlem i SKP, precis som jag själv. Hur var det med rötter Peter? Och varför står det inget om ditt medlemskap i SKP? Vem har redigerat bort det i Wikipedia? Det enda som skiljer Peter och mig är att han mig veterligen aldrig tillhörde de som hade ett ”vanligt” jobb inom LO-området vilket många SKP:are faktiskt hade.
Så även om Kadhammar har rötter till Stalin och Kina, är han kanske lite tom i huvudet så att han glömt bort detta. Men några besvärande rötter till vanligt arbetsliv, behöver han inte bekymra sig om i sin våning på Östermalm."
Gert Viebke i mitten till vänster Harald Alberg  fackets ordf!



1 kommentar:

Mikael Jändel sa...

Jag var också partimedlem i SKP.

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate