tisdag, februari 16, 2016

Turkiet som ett exempel!

Här finns en kortfattat beskrivning av Turkiets historia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Turkiet

Turkiet vars namn är tämligen nytt i världshistorien har inte alltid sett ut som det gör idag .Så många folkslag som det har funnits där har nog sällan skådats på andra platser.
Men landet är också ett exempel på hur det kan gå när många av samma religion (islam) och härkomst flyttar in och tar över bit för bit.
De gamla kulturerna trängs undan med lock och pock för att slutligen duka under för ett våld av sällan tidigare uppvisat slag, jag tänker då på massmordet av armenierna och andra kristna grupper.
Nu står kurderna på tur sedan några årtioenden men de gör motstånd med all rätt. Ca 20 % av Turkiets innevånare är kurder.
När landet som då hette Osmanska riket (en verklig stormakt) tog ställning för Tyskland-Österrike i första världskriget  så beseglades dess öde i och med att denna gruppering av länder förlorade kriget.
Rikets delades upp på ett märkligt sätt med gränser efter en linjal.
Förödande inför framtiden där folk och grannar med ett pennstreck skildes åt.
Konstgjorda statsbildningar uppstod ur krigets kaos på samma sätt som Afrika delades upp av segrarna. ( Främst England-Frankrike)

Återigen har Turkiet en regim som är islamistisk med allt detta för med sig av elände. Sakta men säkert har Turkiet gått mot en utveckling   där hat och våld förekommer dagligen. De har av alla länder i världen flest journalister i sina fängelser. De dödar tom. små barn idag på gatorna.
Dessvärre har de i flera år också hjälpt IS med både vapen och trupp.
Ett dubbelspel som har förvirrat många. Natolandet Turkiet bombar kurder vilka samarbetar med Natolandet USA, kan det bli värre?

Flyktingfrågan används av Turkiet för att både pressa pengar från EU till att skaffa sig frihet att behandla kurderna så som de själv vill.

Senaste hotet från regimen är att gå in i Syrien med trupp och då mot YPG som är den enda inhemska rörelsen som tar striden mot IS!

Ska världens folk ånyo bara sitta och titta på när nästa folkmord börjar?

Då kommer också nästa stora flyktingström att välla in i Europa!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Gadget

Det här innehållet är ännu inte tillgängligt på krypterade anslutningar.

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Google+ Badge

Translate