torsdag, februari 11, 2016

Revolutionärerna blev professorer!

SKP (maoisterna) var ett parti där många kommande kändisar inom kulturen  började sin bana.   https://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_kommunistiska_parti_%281967%29

Många var de bataljer man fick både se och höra eftersom det här var människor med talets gåva. Ibland lät de som om de vore dödsfiender eftersom tonläget blev högt.
Beskyllningarna haglade och det värsta som kunde sägas var ordet renegat eller att bli kallad för Sovjetlakej. Splittringarna var under årens lopp många och de som  bildade eget litet parti hade "alltid" sanningen på sin sida. Vissa som tex Eriksson"proletariserade" sig en tid och det innebar att man som student tog ett arbete ute i industrin och blev "arbetare"! Ofta tyckte de riktiga arbetarna att det var konstigt att en civilingeniör ställde sig på verkstadsgolvet såsom tex Gunnar Larsson gjorde i Eskilstuna. De tyckte att det var slöseri helt enkelt.
Skp var ett utpräglat anti-sovjetiskt parti eftersom detta var den kinesiska linjen . Det säger sig själv att ett svenskt parti i längden inte kan överleva genom att kopiera ett annat lands politik och sakteligen började skp att genomföra en egen svensk politik vilket också ledde till splittring. En hel del medlemmar återgick till vänsterpartietK. Partiet lades ner i mitten på åttiotalet och resterna av de få medlemmar som blev kvar bildade SOL (solidaritetspartiet)
SOL fortsatte att ge ut tidningen Gnistan. https://sv.wikipedia.org/wiki/Gnistan_%28tidning%29
http://hogrelius.blogspot.se/2011/08/gnistanganget-och-skp.html

Flera av dagens professorer kommer från den här partimiljön och som exempel kan jag ta Klas Borell sociologiprofessor, Klas Åmark historia och Jonas Ljungberg ekonomi. Samtliga framstående inom sitt område. De flesta har lämnat politiken för sitt arbete och många har vänt socialismen ryggen . Författaren Thomas Nydahl är en av de främsta motståndarna mot denna totalitära lära idag.http://nydahlsoccident.blogspot.se/

Själv tillhör jag samma motståndare till socialismen idag som Thomas Nydahl mfl. Efter många år inom den kommunistiska rörelsen så blir
vaccinationen mot totalitära läror  bestående.
Det finns några  personer från skp vilka idag är förespråkare  för Putins Ryssland bla. förre chefredaktören för Gnistan , Stefan Lindgren. Andra såsom Jan Myrdal har gått till stalinisterna i KP.

Här nere ser du ett urval namn men det är många många fler vilka har ett förflutet inom både kfml och skp.Men det är en annan historia.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Gadget

Det här innehållet är ännu inte tillgängligt på krypterade anslutningar.

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Google+ Badge

Translate