tisdag, mars 19, 2024

Hamas uppvisar falska dödstal, ett led i propagandan!

 

Det finns tydliga indikationer i statistiken från den Hamaskontrollerade hälsomyndigheten i Gaza att dödssiffrorna som rapporteras är felaktiga. Detta uppger Tablet Magazine i en artikel som fått stor spridning. 

– Det är otroligt svårt att veta hur många som dött i Gaza, säger Mellanösternexperten Anders Persson. 

Enligt Tablet, som främst rapporterar om kultur och nyheter kopplade till Israel och det judiska folket, talar flera saker i statistiken för att dödssiffrorna är kraftigt missvisande. 

Till exempel syns ofta en närmast linjär utveckling vad gäller antalet döda som rapporteras från Hamas hälsomyndighet i Gaza. Tablet tar som exempel några veckor i slutet av oktober och början av november förra året då dödssiffran återges med en närmast extrem likhet dag för dag. 

”Denna regelbundenhet är nästan säkert inte verklig. Man borde kunna förvänta sig en hel del variation från dag till dag. Faktum är att det dagliga rapporterade antalet offer under denna period är i genomsnitt 270 plus eller minus cirka 15 procent”, skriver tidningen. 

En annan uppgift som ifrågasätts av Tablet Magazine är den stora majoriteten av kvinnor och barn bland de döda. Man menar att det finns stora logiska brister i rapporterna kring vilka grupper som dödats och när det skett. 

”Gazas hälsomyndighet har konsekvent hävdat att cirka 70 procent av offren är kvinnor eller barn. Denna summa är mycket högre än de siffror som rapporterats i tidigare konflikter med Israel”, konstaterar Tablet. 

Mycket tyder på att siffrorna åtminstone är grovt felaktiga, men ”sannolikt rent av falska”, enligt Tablets granskning. 

Anders Persson.
Anders Persson, Mellanösternexpert.
 

Anders Persson är Mellanösternexpert och universitetslektor i statsvetenskap på Linnéuniversitetet. Han delar uppfattningen att det är en förvånansvärt liten andel män som rapporteras bland de döda. 

– I tidigare krig har det varit ett överskott på män som dött. Gaza är ett konservativt muslimskt och islamistiskt samhälle där män dominerar gatubilden. I nästan alla klipp från Gaza syns fler män än kvinnor. När det skett bombningar ser man oftast män som samlas vid platsen och gräver ut civila och därmed utsätts för ökade risker vid kommande bombningar. 

Han menar att det som artikeln främst sätter fingret på är vilken stor osäkerhet som finns kring hur många som faktiskt dött i konflikten.

– Det är otroligt svårt att veta hur många som dött i Gaza. Hur ser metodologin ut för att sammanställa antalet? Sker detta varje dag, räknar man kroppar eller checkar man av mot personnummer eller liknande? Allt sådant är oklart, säger Anders Persson som betonar att man ska vara starkt kritisk till terrorgruppen Hamas statistik.

Det är otroligt svårt att veta hur många som dött i Gaza.

Anders Persson

Men även på den israeliska sidan finns oklarheter, understryker han och menar att man inte kan ta rapporterade siffror på antalet döda Hamasterrorister rakt av. 

– Vi måste ödmjukt konstatera att vi just nu faktiskt inte vet, säger Anders Persson.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate