lördag, november 08, 2014

Berlinmuren föll för 25 år sedan!

http://www.svd.se/kultur/de-vill-resa-nya-murar-i-europa_4080655.svd

Jag har varit nere i Berlin fler gånger än jag kan räkna efter och har upplevt staden när den var delad av skammens mur.
DDR löste sina problem med lögner och våld liksom alla socialistiska stater alltid har gjort.
Upproren har slagits ner med järnhand och man har alltid kallat på Sovjet med sitt pansar. Vem minns inte Ungern 1956 eller Prag 1968.
Mindre känt är upproret i Berlins östra delar 1953 men det slogs också ner med grovt våld.
Fängelserna har alltid fyllts med dissidenter i dessa länder, inte ens kritik mot systemet tålde de utan att åtala och spärra in folk.
Bristen på förnödenheter var något som slog mig jämt vid besöken i östBerlin. En gång på Alex så såg jag en massa gummor som stod och köade. Sedan kom en lastbil med vitkålshuvuden och det blev nästan slagsmål om dessa huvuden.
Lotta Lundbergs artikel i Svd tar upp en annan fråga som också är aktuell och det gäller de "udda" partierna i Europa. Alltså allt från de nationella till de kommunistiska partierna och deras hat mot EU. De vill splittra Europa återigen och på detta sätt skapa ett oroligt Europa med småriken som börjar liksom tidigare historia visat att träta. Två världskrig har Europa genomlidit och om uddapartierna växer så finns risken för krig återigen.
Putins Ryssland stöds av dessa partier på kanterna och vi ser ju idag hur Putin försöker att dräpa EU också . Att han för krig mitt i Europa mot ett land som vill bli medlem i EU är ju också något att verkligen tänka över.
Många människor är i sin grämelse över sina egna liv och oförrätter beredda att satsa på partier som är negativa i sin struktur, de känner tyvärr igen sig och tror att deras lycka är kommen om dessa partier växer i styrka.
Så såg det ut i Europa även på 20-30-talet och spåren förskräcker.
Att bygga fler murar genom hela Europa  kan aldrig föra något gott med sig.
Här kommer lite gamla bilder som jag har tagit för många år sedan i Berlin:

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate