torsdag, november 27, 2014

Äldre och internet!

När jag kommer hem till en del äldre som har dator så har de ofta krångel med sin uppkoppling och dator. Naturligtvis någon form av Windows. XP klarade de av hjälpligt men har de en ny dator med åttan så står det illa till. De hittar inte i datorn utan går vilse.
Har de valt en uppkoppling med låg MB så har inte systemet orkat med alla updates som kommer på Windows och alla andra program som ligger på datorn.
Windows kör ju med ett fullkomligt ruttet system för sina updates. Dels måste man ju ta hem deras egna säkerhetsupdates liksom alla andra tex flashplayer som har varit en källa till intrång om man inte har skött uppdateringarna.
Jag kom hem till en vän vars dator inte ens kunde gå ut på nätet och jag såg ju direkt att hans dator var full med virus och annat elände.
Slaktade hela win7 och la in LinuxMint 17.1 istället. Full fart i datorn på direkten och där kommer alla updates genom ett helt annat system, allt på en enda gång.
Ja, du läser rätt. Linuxmint känner efter själv vad som behöver uppdateras och med ett enda knapptryck i princip så tar datorn ner dessa och installerar.
Hela systemet är upplagt på ett mera pedagogiskt sätt som gör det lätt att hitta i sin dator.
Kostar ju inget heller , varken operativsystemet eller de program man behöver.
Det är bara att gå till programbanken och välja vad man vill ha i tex fotoprogram, webläsare eller vad det nu är för något.
Det är bra att allt fler äldre har dator men många skulle verkligen behöva sätta sig på skolbänken och lära sig lite mer om grunderna och hur man sköter om sin dator.
Lika väl som man sköter om sin bil eller andra ting så måste en dator både städas och putsas upp med jämna mellanrum.
Windows bygger på en teknik som inte är bra och jag får hoppas att de nya cheferna på Microsoft styr in bolaget på en annan bog. Jag testar Windows 10 nu på en gammal dator och tycker mig märka att de har tagit till sig en del tankar från Linux och önskar att de fortsätter på den linjen.
I varje fall så har nya chefen sagt offentligt att han gillar Linux. Bill Gates och gänget omkring honom talade bara skit om Linux och jämförde systemet med ett virus. Lågt och obegåvat!
Man behöver bara påminna Microsoft hur det gick på mobilmarknaden där de knappt finns längre utan där härskar Linux med Googles Android.
Så borde det också ha sett ut på PC-sidan! Men men , Linux finns på servers världen över och Googles Chrome-datorer säljs mer och mer.
Läs på lite om tex Ubuntu, Linuxmint eller Fedora.
http://www.linuxmint.com/    http://www.ubuntu.com/    http://fedoraproject.org/get-fedora    http://ubuntu-se.org/drupal/

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate