torsdag, januari 10, 2013

Jan Stenbeck och teknisk utveckling.

När man följer serien om Jan Stenbeck på televisionen så inser jag återigen att all tekniskt utveckling inom en rad områden drivs fram av personer som Stenbeck.http://www.svtplay.se/video/946121/del-2-av-3-mediemogulen

Nästan utan udantag har statliga bolag hindrat tekniskt utveckling , man behöver  ju bara studera Kongl. Televerkets historia för att inse detta. (Icke automatiska växlar trots att sådana fanns att använda m.m.)

Bredbandsutvecklingen i Sverige fördröjdes av Telia i många år och tyvärr envisas de att kalla sin koppartrådsnät för "bredband" !
En lögn där de fortfarande skinnar svenska folket på massor med pengar.

Stenbeck och hans bolag världen över påskyndade mobiltelefonins framväxt trots massivt motstånd från huvuddelen av alla aktörer. ( Vem vill ha mobiltelefon, sa de, idéen är döfödd)

Samma sak med övrig massmedia världen över med alla sateliter numera.
Stenbeck och hans medarbetare såg denna potensial på ett tidigt stadium.

Många mäktiga bolagsherrar i övre medelåldern har liksom skivbolagsdirektörerna inte förstått sig på det nya som växer fram då och då.
Vem minns inte det stora svenska bolaget Facit som gick under därför att de höll fast vid gammalmodig teknik.

Kapitalismen som system kan vara tufft och slår ut mycket men man kan inte finna något annat system som ändå för fram så många bra lösningar.
Idag är trots allt snack från kapitalismens motståndare världen mindre fattig idag mot bara för 50 år sedan.
Nöden trängs undan i Asien,  Afrika och Sydamerika på ett märkbart sätt för oss i Europa.
Socialismen i form av öststatsmodell självdog, förkastades av folken när de insåg hur dåligt de hade det med allt från miljön till den egna levnadsstandarden i jämförelse med kapitalistiska länder.
Några idealsamhällen kommer nog aldrig att finnas någonstans , vi får försöka bygga vidare på de samhällen vi har ! Reformera det vi anser är fel och ta vara på det som fungerar!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Gadget

Det här innehållet är ännu inte tillgängligt på krypterade anslutningar.

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Google+ Badge

Translate