söndag, juli 01, 2012

Vem kan man lita på?

Jag såg ett inslag på tv från ett stort lantbruk med många kor och ägaren berättade att det var mycket svårt att få tag på svensk utbildad arbetskraft.
Han hade tvingats till att se sig om efter duktiga medarbetare i bla Baltikum.
Tv intervjuade rektorn för en lantbruksskola som kunde bekräfta att de hade färre sökande numera , svenska ungdomar vill inte arbeta inom jordbruket.
Samma sak hör man från Norrlands arbetsförmedlingar, det är mycket svårt att få tag på arbetskraft till de lediga jobben där uppe.
I Stockholmsområdet arbetar många från andra länder inom byggbranchen eftersom det inte finns utbildad svensk arbetskraft. IT-branchen sysselsätter många tusen tekniker från andra länder eftersom inga finns att få tag på i vårt land.
Så här skulle man kunna fortsätta uppräkningen branch efter branch trots en arbetslöshet på ca 8 %!
I dagens Svd skriver tre fackförbundsaktiva en artikel som i skenet av det  som jag skriver om ter sig  besynnerligt:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/borgs-overskottslinje-ar-absurd_7314131.svd
Vad ska man tro när man ofta stöter på bristen av kompetenta arbetssökanden kontra dessa tre fackförbundsordförande önskelistor?

Varför talar ingen om vilka de arbetslösa är och vad de har för bakgrund,skola,osv? Det kanske helt enkelt är en omöjlighet att sätta dem i arbete just pga deras bristande förutsättningar?
Kan man tex knappt skriva eller läsa då är man så gott som chanslös i vårt tekniska samhälle.
Många är de svenska ungdomar som fullföljer en utbildning som man redan från början vet att den inte leder till någon anställning, hur kan sådant få fortgå år ut och år in?
Ett faktum är också att dagens ungdom inte tar de arbeten som de inte vill ha!
Vi har ju fått samma utveckling här som i alla sk välfärdsländer. Serviceyrken av alla slag sköts av människor som kommer från andra länder, deras chefer är däremot ofta infödda svenskar.

Vi har däremot en reserv av utlandsfödda akademiker som inte får den plats i samhället de förtjänar, de sitter och kör taxi istället för att kunna utöva det yrke de ofta har en gedigen utbildning till.
Ska man kritisera regeringen och myndigheterna så är det i denna fråga där inget har hänt på alla år.
Jag tycker att regeringen och socialdemokratin borde sätta sig ner och samtala om dessa viktiga frågor för att komma fram till hållbara lösningar inför framtiden.  Vissa frågor är så viktiga så det är bara dumt att låta dem bli pajkastningsfrågor!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate