tisdag, juni 05, 2012

Sk "barnfattigdom"?

I morse så råkade jag höra en kvinna i min radio påstå att Sveriges nationaldag inte borde firas bla pga av den "barnfattigdom" som finns i vårt land.
Man kan vara emot nationaldagen  av skilda skäl men det här var en ny variant.Det hördes tydligt att hon hade vänsteråsikter men som vanligt med bara propaganda i sin agenda.
De utredningar som lagts fram visar i sin tydlighet att beräkningsgrunderna är fullkomligt ologiska i en vanlig människas betraktelse.
En flykting från Somalia är ej fattig i Somalia med dessa beräkningar men så fort de kommer till Sverige så betraktas de som fattiga.
Barn som inte har tillgång till internet med egen dator plus liknande ting bidrar till beräkningen "fattig"!
Jag tror inte folk i allmänhet tycker så utan man ser nog mer till maten på bordet och en bra lägenhet vilket undersökningar visar att de flesta har.Sverige ligger i topp i EU med de flesta sådana här självklara saker även om undantag finnes i vissa förorter.
I ett par av Stockholms förorter har mammor det svårt ,deras barn far illa och även ekonomin är dålig. Varför? Jo ,inom en grupp av invandrare från norra Afrika tuggas KAT , en växt med narkotiska verkningar. Större delen av familjens bidrag går till detta missbruk.
Visst blir dessa barn fattiga men det beror inte på för låga bidrag och detta förstår de flesta som inte har sänkt sin hjärna ner i propagandans mörker.

När man ända upp i riksdagen för fram en felaktig bild så som Juholt gjorde så är det illa.http://www.socialstyrelsen.se/ekonomisktbistand/forsorjningsstod/riksnormen

Länken leder till Socialstyrelsen och de publicerar den nya riksnormen för stöd till familjer som inte har arbete. Vad dessa siffror inte berättar är att hyran betalas utanför denna norm liksom en del andra utgifter, glasögon,akuta tandkostnader,inköp av tv-apparat m.m.
Det är trist att så många i debatten inte läser på vilka regler som gäller, det blir en falsk debatt och man kan tycka att de valda i riksdagen borde vara pålästa men så är tyvärr inte alltid fallet. Lättja eller illvilja, välj vad du vill, illa är det i alla fall.

Min erfarenhet efter arbete inom förvaltningen i  Malmö med just människor med försörjningsstöd gav mig inblick i att allt för många missbrukar olika droger vilket gör att deras ekonomi raseras. Överhuvudtaget kan man inte med en lägre budget leva på samma sätt som om man hade ett välbetalt arbete, detta har jag också insett som pensionär. Däremot kommer jag aldrig att påstå att jag är en "fattigpensionär" trots låg pension.
Det vore lögnaktigt, jag har bostad, god mat, god vård osv. Fattigdom är något annat, det är bara att titta hur det ser ut över stora delar av världen där barn svälter ihjäl.
Delar av Sveriges folk har tappat kompassen när de påstår att de är fattiga!

1 kommentar:

hpy sa...

I Frankrike sa far vissa (alla?) familjer ett ekonomiskt stod da skolan borjar. Var nya president okar stodet med 25% och anda sa VET jag att har i var stad kops aldrig sa mycket spellotter, och gas det aldrig sa mycket pa stadens casino som de dagar da skolstodet betalas ut. Detta innebar att vissa familjer (vi skall inte saga alla) anvander stodet till nagot annat an for barnen. Dessutom far ju barnen mycket av skolan ocksa. Stodet kunde ju redan delas ut i form av kuponger som man kan kopa en viss typ av saker med, sa att foraldrarna anvande stodet for barnen, inte for sig sjalva:

PS. Ta bort bokstavskontrollen. Den ar absolut onodig da Blogger har en mycket bra spamkontroll sjalv.

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Gadget

Det här innehållet är ännu inte tillgängligt på krypterade anslutningar.

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Google+ Badge

Translate