tisdag, december 09, 2008

Lössen i den röda fanans veck!

Mitt under det socialdemokratiska partiets ”Sturm-und-drang-period” i tidigt 1900-tal skrev botanikprofessorn och den stilistiskt lysande socialdemokratiske agitatorn Bengt Lidforss att det nu gällde att göra sig av med lössen i den röda fanans veck. Lidforss, den sanne reformisten, syftade på de s k ”Unghinkarna” som vill genomföra en socialistisk revolution genom våld (”lite småmord m m”.)

Ingen socialist eller kommunist har accepterat "maskinkrossare" eller "mordbrännare" eller "bilbrännare" !

Att förstöra eller slå sönder olika saker i det nuvarande samhället ansågs som kapitalförstöring. Den tidiga arbetarrörelsen ville hålla sig med en hög moral till skillnad mot kapitalisternas förstörelse av egendom och tillverkade prylar. Än värre var när ägarna förstörde livsmedel för att hålla priserna uppe!

Man tillät INGEN inom den egna arbetarrörelsen att tillgripa destruktiva metoder. En demonstration skulle genomföra diciplinerat och värdigt. Ingen polis skulle kunna angripa lika lite som militären. När så ändå skedde (Ådalen -31) så blev det ett ramaskri som har hörts ända in i vår tid.

Att människor runt om i världen har börjat tappa denna fina inställning är beklagligt. Den allmänna moralen bland nutida generationer har förändrats till det sämre på många punkter.
Vi ser från Grekland de anarkistiska studenterna bränna oskyldigas bilar och småaffärer till den enskildes förtvivlan.
Inte förändrar man något med detta , våld föder våld och det är faschisternas metoder sedan många år. De eftersträvar våldsamma motsättningar där de tror att de sedan ska kunna stiga fram och ta ledningen i samhället.
Så har skett förut i Grekland då de lägre militärerna tog makten genom en kupp. Vems ärenden springer då dessa bråkstakar?

I Europa har vi fria val något vi ska vara tacksamma över. I många andra länder kämpar folken just för att kunna ha fria val. Har man anslutet sig till denna demokratiska agenda då får man också acceptera när en folkmajoritet väljer partier som man själv kanske inte gillar.
Att då med våld och terror försöka att ändra på den ordningen är vad som utmärker extrema människor.

Lössen i den röda fanans veck!


Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate