måndag, december 08, 2008

Antidemokratiska tankar och rörelser!

Efter att ha fått ett inlägg från en "vänstertroende" så började jag snurra runt på olika sidor ute på internet. Allt från kommunistiska enskilda sidor till partisidor samt div. "patrioter" och nationalistiska sidor.
Det som slår en på en gång efter denna genomgång är att de är så lika i sitt sätt att se på världen.
Ett totalt svartvitt tänkande som för mina tankar tillbaka till 20- 30-talets Europa. Särskilt Tyskland och de antidemokratiska krafterna där !
Där urartade alla möten till stora slagmål med våldsam förstörelse och hat !
Där fanns ingen polis som gick emellan utan de lät dem hållas eller så deltog de själv på den reaktionära sidan.
Läste nyligen en bok om Hitler ,det har kommit ett par intressanta på senare tiden. Där ser man hur manipulerade vi har varit i synen på Nazisterna såsom ett allt igenom borgeligt högerparti på yttersta kanten. I verkligheten var det rätt av dem att kalla sig "nationalsocialister"!
Deras politik var i de flesta fall en "folkhemssocialism" som Per Albin nog hade sneglat på.
Att vara arbetare i Tyskland då innebar stora fördelar med alla de fördelar som det tog många år innan SAP i vårt land kunde genomföra. (Pensioner,barnbidrag,gratis sjukvård etc)

Så dolde Hitler sina planer på krig och judeutrotning, skickade ut en testballong då o då för att se hur folket reagerade.

När polisen här i Stockholm verkligen ser till att inte "vänstern" kommer ut till "nationalisternas" demo ,då anklagas de för att ha stoppat en demokratisk manifestation.
Vi som har minnet i behåll kommer ihåg förra årets "demokrater" och hur de gick fram med allt från bränder till att slå andra på käften! Folket därute tyckte att "vänstern" var värre än nationalisterna! Då är det rätt av polisen att skilja grupperna åt för att undvika samma kaos igen.De sköter bara sitt jobb!
"Vänstern" sätter fälleben på sig själv med sina resonomang utan att för en sekund begripa detta!

Samma synsätt ser jag överallt på dessa bloggar och sidor. En slags religiös fanatism som skymmer sikten från verkligheten. När man börjar kalla regeringen eller polisen för en massa epitet som för tankarna just till 30-talet, då har man försvunnet in i en värld som inte finns.

Varför reagerar framförallt ungdomar så här? (Att det alltid kommer att finnas enstaka äldre (mest män) som håller fast vid extrema synsätt beror nog mest på ett psykologiskt fenomen som finns inom dem själv.)

Vad gäller unga så har jag själv varit med om det här. Man blir frälst inom en grupp likasinnade och ofta utövar man grupptryck på varandra. Sen finns det en stor portion religiös anda där man tror på en "guru" tex Mao eller Lenin! Man förgyller upp hur det skulle kunna vara i ett annat samhälle och betraktar det samhälle man lever i med avsky. Allt blir svart o vitt!

Den dag när detta självpåtagna ok lyftes från ens axlar och man återkommer till ett kritiskt tänkande i ett fritt samhälle då känner man att man lever igen.
Då kan man inte förstå hur man låste in sitt liv i denna förljugna värld som all fanatism är vare sig det är religion eller politik eller någon annan form av fantasteri!

Det är lätt som ung att dras med, ens sinne är så mottagligt då och många ser orättvisor runt om i världen. Då är det lätt att gå fel om man råkar i händerna på några som är skickliga att övertala och erbjuda kamratskap.

Marx hade rätt i en sak i varje fall och det är "att man ska lära sig att tänka själv"!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det här är ju rent nonsens. Weimarrepubliken som kom till stånd efter att socialdemokraterna organiserat frikårerna (nazisternas förelöpare) i blodbad på tiotusentals tyska arbetare, var en korrupt låtsademokrati vars myndigheter snart var infiltrerade av nazister på låg- och mellannivå. Det fanns ett polisväsende, men detta gick i praktiken nazisternas ärenden redan långt innan maktövertaganet.

SA attackerade gång på gång kommunisterna och deras möteslokaler, även sossarna fick titt som tätt smaka på våldet. Kommunistpartiet KPD organiserade tidigt försvarsstyrkan RFB för att skydda sina möten och lokaler (sossarna gjorde senare det samma, fast det var på tok i senaste laget), RFB förbjöds småningom men SA kunde fortsätta verka med sin terror relativt ostörda.

Sossarna SPD vägrade konsekvent att samarbeta med kommunisterna utan gick nu precis som tio år tidigare reaktionens ärenden. Jag tror inte att sossarna fattade vad de höll på med föräns de satt i koncentrationslägren. Om de bara tagit fascismen på allvar så skulle de ha kunnat stoppa den. Men sossarna var så fanatiska i sin anti-kommunism att de t.o.m. föredrog Hindenburg framför Thälmann.

Hitlers krigsplaner var inte på något sätt dolda, KPD hade redan från början sagt konstaterat att "Hitler betyder krig" och om man inte var totalt tappad bakom flötet så fattade man det redan innan maktövertagandet. Och om man inte såg att krig planerades när Hitler började bygga enorma motorvägskomplex, bunkrar mot västfronten, utöka armén o.s.v. så måste man ha varit helt blind.

Judeutrotningen var heller ingen hemlighet så snart den satts igång, alla visste vad som hände och var man någorlunda klarsynt så kunde man förutse det långt innan den börjat, även om Hitler först försökte sälja judar till England, USA, Frankrike o.s.v. och t.o.m. deportera dem till Madegaskar.

Hitler var heller inte arbetarvänlig på något sätt. Det dröjde inte mer än tre månader efter nazisternas makttillträde förrän fackföreningarna krossades. De militanta arbetarna kastades i fängelse eller koncentrationsläger, kollektivavtalsförhandlingarna avskaffades och strejker förbjöds. Inom loppet av ett år stiftades lagar som i praktiken gjorde arbetsgivaren till oinskränkt herre i företagen. Arbetarnas frihet i valet av anställning beskars och arbetsbok infördes. Ungdom som slutar folkskolan hade att inom två veckor efter utgången ur skolan anmäla sig för arbete. Lönesatserna spikades fast vid en låg nivå. 1936 tjänade en yrkesskicklig arbetare mindre ään 1932. Den tyske genomsnittskonsumenten konsumerade 1938 mindre av högvärdiga livsmedel som vetemjöl, ägg och mjölk än 1929. Trots den stigande sysselsättningen sjönk lönernas andel av nationalinkomsten från 57% 1932 till 54% 1938, medan samtidigt inkomsterna av kapital steg från 17 till 27 procent. Vad gäller reformer som semester o.s.v. så infördes 14 dagars semester redan under Weimarrepubliken. Hitlers semesterreform var sämre än den innan och innebar istället en dags ledighet per fullt inarbetad månad, vilket sällan innebar ens 12 dagars semester. Och om Hitler nu var så bra för arbetarna, varför röstade de då inte på honom? De tyska arbetarna förblev övervägande röda. Hitlers största stöd kom snarare från storkapitalet och storfinansen.


"Sen finns det en stor portion religiös anda där man tror på en "guru" tex Mao eller Lenin! Man förgyller upp hur det skulle kunna vara i ett annat samhälle och betraktar det samhälle man lever i med avsky. Allt blir svart o vitt!"

Det där är ju också rent trams. Jag vet inte hur jävla tokiga ni var 1968, men det har ingenting med oss att göra. Vi har inte någon "guru", vi tror inte på några eviga sanningar eller storslagna utopier. Men vi kan betrakta tillvaron bortom de dimridåer som lagts ut framför våra ögon. Kritiskt tänkande är ett sådant klichébegrepp som alla slänger sig med numera. Det existerar inget som helst kritiskt tänkande i Sverige.

hogrelius sa...

Stalin gav order till det Tyska kommunistpartiet att i första hand bekämpa "socialfaschisterna" dvs Socialdemokraterna. Samma politik som dåvarande kfmlr utövade de första åren av sin tillkomst.De plagierade allt från stalins politik. På samma sätt har vänsterpartiet under hela sin levnad förfarit.Tro fan att det tyska sossepartiet inte kunde samarbeta med ett KPD som slogs med dem.
Symposium förlag har en gång givit ut en bok där man tar upp frågan varför så många inom KPD kunde gå över till NSDAP utan större svårigheter.Massor med intervjuer med fd KPD-medlemmar. De kände igen sig, sa många. Samma ritualer,marscher,hornmusik,flaggor och slagord. Klasskampsslagorden var dock borta men det accepterade man.
Du avslutar med lite av "övermänniskoatityd":
Det existerar inget som helst kritiskt tänkande i Sverige.

Den sorts människouppfattning du står för har jag sett till leda just inom studentvänstern 1968-1985! Sen byggde de sin karriär hos div. kapitalister eller hos sossarna! Du blir nog också välkommen tilslut!

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate