måndag, augusti 25, 2008

Dopaminet verkar på mig!


Nu börjar mitt intag av dopamin (se beskrivning nedan) verka i min kropp, särskilt själen som det verkar. Mina drömmar när jag sover har ändrats och det kommer återigen upp gammal skit från mitt förflutna. Skulle tro att det är bra,det måste ut. Pendlar mellan oförätter på min gamla arbetsplats till mitt äktenskap.

Hoppas att det tillslut blir bättre ,min nya doktor tycker absolut att jag måste fortsätta att äta denna medicin. Nå, jag ska inte vara obstinat och vägra utan fortsätta.

Kan tyckas lite underligt att saker som jag trodde var ur vägen kommer igen på natten? Hjärnan är en underlig och fantastisk skapelse. Min gamla morbror klagade igår över att han så förargligt glömmer namn ibland och tycker att hans hjärna inte funkar så bra längre. Hm,hm , han är 95 och har bättre minne än jag!

Hjärnan påminner i mycket om en dator, när arbetsminnet är fullt så börjar det gå trögare.Skulle vara trevligt att få veta hur man ska kunna rensa sitt arbetsminne? Har du något förslag så hör av dig!





Funktion:

Belöningshormon kopplat till eufori och lustkänsla, hjärnans belöningssystem. Påverkar humöret så man blir glad, lugnande, smärtstillande, stimulerar motoriken, höjer koncentrationen och inlärningsförmågan, är aktivitetsstimulerande. Kopplas till mat- och kulturupplevelser samt lustupplevelser vid sex, aggressivitet mm.

Dopminbrist kan leda till koncentrationsproblem, depression, sömnbrist, mental slöhet, dysterhet, tungsinne, ointresse och att man blir allmänt ouppmärksam. Rökning, narkotika, droger och alkohol men även sötsaker som godis, spänning och lust ökar dopamin och kan skapa beroende. Stor dopaminbrist kan leda till psykiska sjukdomar, depressioner, Parkinsons sjukdom, RLS (rastlösa ben) mf. Finns även koppling mellan dopaminobalans och ADHD, låga halter av amfetamin höjer dopminhalten och används därför ibland mot ADHD. Schizofreni har däremot kunnas kopplas till förhöjda dopaminhalter, det samma gäller vid psykoser.

Adrenalin, Noradrenalin, dopamin och serotonin bildas av ett enzym (aminosyra) med namnet tyrosin och som vi får från födan. Dopamin skapas först, sen noradreanalinet och adrenalinet i en biologisk process. Aminosyran tyrosin som behövs för att bilda dopamin hittar man i proteinrika livsmedel som: kött, fisk, ägg, baljväxter som bönor och linser, mandel, avokado, bananer, keso, jordnötter, nötter och frön mf. Tyrosin behöver förutom protein även vitamin B6, vitamin B12 samt magnesium som främjar bildandet av dopamin.

Har du brist på dopamin bör du öka intaget av proteiner. Järn har även visat sig ha en viktig funktion vid produktionen av dopamin.

Kroppen ökar produktionen av dopamin vid fysisk träning.

Obs!
När du äter godis och läsk så frigörs dopamin, endorfiner och ett hormon som heter grelin. Dopmin ger dig lustkänslor, endofriner gör att du mår bra medan hormonet grelin skapar ökat sötsug och hunger. Det är därför du gärna äter mer sötsaker än vad som är bra när du en gång har börjat småtugga godis. Sockret gör även att blodsockret höjs och att insulin
utsöndras i kroppen, vilket påverkar hungerkänslorna i sig och kan leda till bland annat fettma. Godis kan därför ses som en drog som kroppen har svårt att säga nej till när den blivigt beroende, så var observant och försök hålla sötintaget på en låg nivå och försök säga nej när sötberoendet blir för starkt, eller ta en frukt istället...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej vännen... Jag förstår vad du menar!

Det du kan göra är att bearbeta allt jobbigt som du varit med om genom att prata med en mottagare som kan ta emot de du säger och ge dig feedback tillbaka. Få bekräftelse helt enkelt...

Tack för ditt sms... Jag mådde såå jäkla dåligt igår efter att våra gäster åkt hem, så jag blev bara sittandes i soffan i timmar. Ta det inte personligt ifall jag inte svara på än gång... Kram

KristjanT sa...

Hej Bo!

Googlade fram 'Dopamin musik', och hamnade på din hemsida.
Började jobba heltid som 11 åring på Island. Är i dag 67½ år.
Har på Lunds Energi blivit hotat med uppsägnig pga ålder.

När jag är trött brukar jag ibland sätta mig vid pianot.
Spela en truttilutt och improvisera.
Och nära omedelbart har arbetsminnet bytt innehåll.

Så efter kort stund är tröttheten försvunnen.

Kristján Tjörvason

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate