måndag, augusti 11, 2008

Alkoholism grundläggs tidigt!


Det här kan se ut som ett oskyldigt semesteralbum. En regnig sommar i Falkenberg år 1961.
Jag var knappt 18 år och var med min kompis Åke Andersson på semester. Vi hade hyrt en liten stuga bredvid badet i Falkenberg och det hade kunnat bli en vecka i frid med bad och sol.
Solen var helt försvunnen och regnet öste ner varje dag. På fredag eftermiddag kom vi ner och gick genast till "bolaget" och köpte 5 helrör plus en massa burköl.
Kan vara bra att ha, sa vi! Jaja, vi korkade upp på direkten när vi hade kommit in i stugan! Skål !
På måndag förmiddag var allt urdrucket så det blev en taxi in till bolaget igen.
Vi hann dock med att både spela minigolf och gå på krogen plus bada trots regnet. Man tappar ju omdömet när man dricker och då till och med badar man i ösregnet.
Ett minne som jag aldrig har glömt är att jag en dag gick in till stan ensam.Åke ville sova för han mådde dåligt.
Min farfars gamle vän från studieåren, Patrik Jonsson , bodde i Falkenberg . Han levde fortfarande, min farfar dog 1949.
Jag sökte upp denne gamle man och presenterade mig. Han tittade noga på mig och sken upp.
"Du har drag av din farfar " sa han. Då skulle han se mig idag!
Patrik bjöd in mig och berättade att han var snart 90 år. Han berättade vidare att han bara för några år sedan hade cyklat till Rom men blev lite trött så det blev tåget hem.
Lagade en delikat måltid åt oss som sedan följde med kaffe på maten och därtill ett glas punch.
Den hade han gjort själv på sprit från Danmark. Jo, jag tog cykeln och trampade ner till färgan i Helsingborg, sa han.I Helsingör har jag en butik som jag alltid går till och där köper jag 60 % sprit och den gör jag min punch på!
En älskvärd gammeldags man som i många ,många år var min farfars stora vän!
Det finns för övrigt en bok som heter "Patrik Jonssons Falkenberg" som är läs och sevärd.

Men tillbaka till det här med alkoholen. Jag har från första fyllan i 15 årsåldern alltid upplevt alkoholen som min räddare från allt. Mådde så bra av att dricka och trivdes med fest omkring mig.God mat och gott vin var en fröjd. Mitt sinne blev ljust för det mesta , led mycket sällan av svartsyn när jag drack, detta tillstånd kom alltid efteråt och då var det bara att dricka lite mer så gick det över.
En mycket farlig väg att slå in på. Inom sig så vet man om detta hela tiden men det blåser alltid bort. Att ljuga inför sig själv blir man ju som bekant en mästare på.
Men det skulle vara en stor lögn att inte heller kunna säga att jag under mitt liv har haft många mycket trevliga stunder ihop med att dricka. Det är falskt att efteråt påstå något annat. Då förstår man inte problematiken med att bli alkoholist om man förnekar detta faktum.
Allt har en vändning och för min vän Åke så tog allt slut en vacker dag då han var49 år. Han ramlade helt sonika ihop på golvet en förmiddag på sitt arbete. Stora kroppspulsådern till levern brast. Nästan ögonblicklig död inträffade och allt var supandets fel. Levern blir illa åtgången och hård och då får blodet svårt att passera in i levern och då finns alltid risken att ådern inte håller.

Vändningen kom för mig också genom allmän ohälsa. Nerverna kommer i ständig dallring och sömnen blir lidande.Levern mådde dåligt liksom bukspottkörteln som strejkade ett par gånger.Oerhört svåra smärtor med dödligt sjukdomstillstånd följer. Diabetes kommer som ett brev på posten också om man överlever.Ens yrkesliv blir lidande med förtidspension som följd.Ofta spricker ens äktenskap också och visst blev det så för mig också.
Det som grundlades i tonåren fick jag tillslut betala priset för senare i livet.
Nå, idag har jag firat treårsdagen av total nykterhet men i verkligheten har jag varit mer eller mindre nykter i snart 7 år.Några sk återfall har jag tagit mig men fy så illa man mår då.
Det verkar som om de flesta måste gå igenom "återfall" för att kunna slutgiltigt inse att det är "ajö" till alkoholen.
Jag saknar den inte,det är verkligen gott med vatten till maten idag och allt smakar mycket bättre när jag äter och dricker.
Det tragiska är att det är oerhört svårt att påverka unga att inte dricka för mycket, de liksom jag lyssnade inte som ung på goda råd.
Det bästa är när det uppstår ett slags idoldyrkan till någon som inte använder droger. När unga ser vad deras idol säger och hur de lever så de vill ta efter idolen och då kan det sprida sig en rörelse och ideal som är bra!
Det finns artister som glorifier droger och nästan skryter med sina dåliga vanor och såna gillar jag inte idag. De har ett stort ansvar inför sin publik men bryr sig inte ett skvatt om detta.
Var försiktiga om er kära vänner,det finns ett annat liv än att dricka och flumma runt!

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är väldigt lätt att lura sig själv att det man gör är ok, att det inte är så farligt att det är normalt.

Många ligger farligt nära gränsen.

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate