onsdag, augusti 20, 2008

40 år sedan Sovjet invaderade Prag!



Pragvåren 1968:

Tjeckoslovakiens förrådda möjlighet

Natten mellan den 20 och 21 augusti 1968 satte sig Warszawapaktens stridsvagnar i rörelse över den tjeckoslovakiska gränsen. Inom några timmar vara inte bara alla viktiga städer och flygfält i ockupanternas händer utan också de viktigaste tjeckoslovakiska ledarna. Officiellt ingrep de sovjetiska, östtyska, ungerska, bulgariska och polska stridskrafterna på begäran av ledande politiker i Tjeckoslovakien för att stoppa en kontrarevolutionär kupp i det socialistiska broderlandet.

Det som skedde då har stora likheter med Rysslands agerande i Georgien. Nu liksom då har Moskva varit missnöjda med utvecklingen i ett litet land som de betraktar som "sitt område"!

När folket i ett sådant land väljer en annan väg i politiken så övergår Ryssland till maktpolitik med vapen.

Den sk Pragvåren där Tjeckoslovakiens regering med Dubcek i spetsen försökte att omvandla förtrycket till en socialism med mänskligt ansikte misslyckades.

Men dessa tankar som föddes i Prag skulle visa sig vara början till slutet för Sovjetimperiet.

Sorgligt att se Ryssland återfalla i liknande tongångar idag. Ännu sorgligare är att se hur dagens Svenska politiker inte förmår lära av historien. Vem hade 1968 ens tänkt tanken på att rusta ner vårt försvar?


Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate