torsdag, april 13, 2017

Vreden i vår tid!

"De som ännu försöker reducera terrorismens orsaker till sociala problem, till att det skulle vara fattiga, unga och lågutbildade som är mest lockade av den, måste bortse från all statistik och all erfarenhet vi har idag. McVeigh och Yousef, liksom flertalet av dem som ansluter sig till terrorgrupper eller utför dåd i deras namn, inklusive den man som valde att genomföra en massaker i centrala Stockholm i fredags, är inga offer. De är män med messianska missioner och deras förakt för andras liv är det enda bevis som behövs på hur grundligt fel de har, på alla plan.
Terroristerna drivs av sin ideologi, och de har tydliga mål för sina gärningar, som de själva formulerat, oavsett vilket ideologiskt läger de hör hemma i. Förminskandet av dem till personer – eller för den delen hela grupper (”muslimerna”, till exempel) – som inte äger eget initiativ, är felaktigt och farligt. På det sättet kan vi varken förstå eller motverka den våldsamma reaktion de idag står för. Men att skriva ut dem ur vår egen erfarenhet, och göra dem till några radikalt andra, som är essentiellt främmande för modernitet, utveckling eller till och med demokrati och alla de friheter som också må ha utvecklats först i västvärlden men som idag är hela mänsklighetens arvedel, är lika fel det."
Citatet ovan är från en kulturtartikel i Svd 13 april 2017 av Torbjörn Elensky . Tyvärr är den enbart läsbar för betalande prenumeranter.
Men om jag ska spinna vidare på vissa tankar som hans ord föder inom mig.
När makthavare tex här i Sverige  påstår att det är nöden som föder terrorn så är det inte korrekt. Så som de allra flesta som forskat i terrorns innersta kommer fram till så drivs de allra flesta av en uppfyllande ideologi av något slag. Baader-Meinhof drevs av sin kommunistiska tankevärld och det har ju senare också visat sig att de var uppbackade av DDR.
Och sannerligen var de flesta medlemmarna ej några fattiga proletärer, tvärtom.
Så var det ju också med de som flög in i skyskraporna 2001. Välutbildade och de som stod för pengarna var ytterst rika personer från Saudiarabien.
De som framhäver elände och fattigdom är ute i andra ärenden och kommer att misslyckas att bekämpa terrorismen. För att att kunna bekämpa terror så måste man förstå och veta vad de sysslar med. Förstå deras tänkande helt enkelt.
Om vi ser hur världen har fungerat sedan mitten på 1800-talet så ser vi att allt från Marx till Mussolini och andra rörelsen har i vissa skeden gått in i varandra . Nationalsocialismen uppstod på samma sätt och det är väl känt att Hitler var mycket kunnig på allt som Marx hade fört fram.
I alla läror så har ledningarna varit pålästa och kunniga men samtliga har använt sig av vad Lenin myntade som uttryck för tjänstvilliga "nyttiga idioter". Hitler hade tex SA och andra använder sig av liknande "nyttiga idioter"!
De intellektuella sitter alltid i bakgrunden och drar i olika trådar!
Jag behöver ju bara gå till den extrema miljö jag själv tillhörde i så många år, (kfml-skp). en från början typiskt studentmiljö vilken drog till sig några arbetare då och då. Ledningen var typiskt på ett sätt som man kunde se bakåt till 1800-talet. Dessa studenter var ofta välutbildade men av olika själ hamnat i kommunismen likt att andra hamnar hos religionen.
Motsättningen till oss vilka stod ute i förvärvslivet var ofta så tydlig så det skar sig i synsättet till samhället och de människor som levde där. Fanatismen smyger sig ofta på de som inte har bägge fötterna på jorden. Och då kommer jag fram till det som alltid har präglat alla dessa rörelser med -ismen. De äter varandra, eller som det sas förr:"revolutionens barn äter varandra"!
Ofta försvann dessa studenter tillbaka till universiteten och kom ut därifrån till väntande yrken i samma kategori som sina föräldrar.Det är ur den gruppen som vi idag ser hur de har kunnat påverka inifrån med sina tankar om socialism. De har i många år suttit i positioner där de har kunnat påverka samhället.

Men vad gäller alla dessa olika organisationer så står sönderfallet och splittringen  alltid innanför dörren och stampar.
Islamismen är inget undantag.
I alla nu kända revolutioner så har de alltid haft unga män i sin ledning, unga och välutbildade besatta likt Castro och Che att utföra något i "folkets tjänst"!
Man hänvisar alltid och i alla sammanhang till folket medan slutresultatet blivit det vanliga, man har skaffat sig förmåner själv och lever på samma sätt som den störtade överklassen hade levt.
De påminner om ett parti schack , man flyttar bara vitt till svart och byter sida om bordet!
När det stora östblocket med Sovjet i spetsen föll samman så var detta pga av att till och med K-partiets yngre insåg att det gick inte att driva ett samhälle på det sätt som de äldre hade gjort. Fort gick det också när korthuset föll samman. 
Jag hoppas att islamismen också faller ihop. Men när vi har att göra med en religion som så fullkomligt behärskar själen hos så många  ser det dystert ut. 
När inte "slaven" ens visar tecken på att bli fri då är det så mycket svårare. Att tro att de som växer upp ska slå sig fria från religionens slaveri har visat sig enbart vara en dröm än så länge.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate