tisdag, oktober 04, 2016

Kapitalismens stora svaghet!

Nu står Sverige åter en gång i samma svårighet vilket var vardagsvara i slutet av sjuttiotalet med alla stora nedläggningar av allt från varv till stålindustri.
Idag är det Ericsson som varslar 3000 personer i Sverige på orter där det kommer att bli svårt med arbete.
Världens kapitalister har en sak gemensam, de vill tjäna pengar.
Inget märkligt i det men i jakten på största profiten så gör man sig själv en otjänst i längden.
Vad menar jag?  Jo, när man flyttade produktionen allt oftare till Kina så innebar detta att kunskaper flyttades ut och dem har Kina tagit till sig.
Ericsson tex håller på att bli utkonkurrerade av tex likartade stora bolag i Kina. Det är bara att se sig omkring i världen idag och inse att Kina håller på att med kunskap och pengar ta över världen.
De slog aldrig in på väpnad revolution i världsmåttstock utan har helt fräckt använt kapitalismens inneboende krafter istället.
Afrika var ett område där de började med "hjälp" men vilket också innebar tillgång på råvaror till sin industri.
De byggde ju inte järnvägar gratis precis utan tanken var just att kunna frakta råvaror. De såg också till att hyra eller köpa in sig i diverse hamnar.  Detta gör de nu över hela världen.

Kommunistiska partiet har all makt trots kapitalismen i Kina, de är ett målmedvetet parti med trogna medlemmar och visst har folket fått det mycket bättre sedan 70-talet och Mao.
Frågan är hur tex våra egna kapitalister borde ha handlat när krisen står innanför dörren? Hur gör man när produktionen kanske kostar hälften att förlägga i Kina?
Men då måste man också ställa frågan hur Volvo personvagnar fortfarande under Kinesiskt ägande kan producera bilar i Sverige med god lönsamhet?

Skulle världens ledande kapitalister bojkottat att flytta produktion till Kina ? Hade sådant varit möjligt överhuvudtaget?

Själv har jag inget svar på dessa frågor eftersom det är så komplicerat.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Gadget

Det här innehållet är ännu inte tillgängligt på krypterade anslutningar.

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Google+ Badge

Translate