onsdag, oktober 19, 2016

Enkla jobb?

http://www.expressen.se/debatt/ar-mamma-verkligen-ett-enkelt-jobb/

Jag har varit med om när både hemtjänsten och sjukvården anställde människor därför att det var brist på personal. Man tog de som AF hänvisade och ofta var det individer utan någon som helst vårdutbildning och själv hade de inte det minsta intresse för detta jobb. Det var bara ett sätt att tjäna pengar och vetskapen om att AF annars skulle ha stängt av dem från bidrag.
Det säger sig själv att en sådan start på ett nytt arbete där det handlar om att vårda gamla och mycket svårt sjuka kan bli en mardröm för dessa nyanställda.
DET är ju inget lätt yrke vi talar om. Deras första dag efter tre dagars inkörning kunde ju bli besvärlig med vad vi kallade "påskitning"!
Bara lukten kunde ju skrämma vem som helst och när det dessutom hade skett i en rullstol som var nersmetad gjorde ju inte saken lättare.
Oerhört mycket inom denna typ av vård rör sig ju om avföring och kiss.
De nyanställda hade kanske inte heller matat någon vuxen i sitt liv och det ställer också stora krav på vårdpersonalen att få i de gamla tillräckligt med mat.
Otålig eller arg personal fungerar inte på sådana avdelningar.
Av 13 patienter på mitt avsnitt fick 11 matas och det ställer stora krav på de få som arbetar.
De som inte passar för yrket fuskar ofta just när det gäller maten och otal rapporter har under åren förmedlats där man konstaterar att de gamla svälter.
Ren elakhet har jag sett alldeles för mycket av och att se och höra tom. äldre personal stormskälla på en senil gumma som ändå inte förstår något är trist.

Men det finns också eldsjälar inom vården som år ut och år in ger järnet för att de gamla ska ha det bra. På Värnhems sjukhus minns jag med värme Sonja Sjöberg som en underbar och positiv undersköterska. Hon kunde verkligen lyfta fram det bästa ur människor men så tålde hon inte heller något fusk!
Nej, nu ska inte samhället återigen tubba på systemet med utbildning. De som ska arbeta med människor behöver sin utbildning.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate