onsdag, oktober 30, 2013

Ordet till Miljöpartiet! (Svd)

I juli lade Sverige, tillsammans med Storbritannien, in sitt veto för att stoppa EU från att ställa en rad kritiska frågor till USA gällande landets omfattande spionage mot Tyskland och Frankrike. Varför? I veckan kom nya uppgifter om USA:s omfattande övervakning av europeiska regeringschefer. Omvärlden protesterade, men Sverige var tyst. När nu Tyskland och Frankrike bjuder in EU:s medlemsländer till möte med USA väljer den svenska regeringen att utebli. Varför?
Frihet på nätet har tidigare varit en fråga där Moderaterna försökt profilera sig, men när Tyskland och Frankrike nu står upp för denna frihet väljer Sveriges statsminister att ställa sig vid sidan av. Det är uppenbart att Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt försöker ducka: ”Vi får se vad de kommer fram till, och så kan vi senare bedöma värdet av detta”, är hans kommentar till varför han inte deltar i det tysk-franska initiativet.
Miljöpartiet anser att det är oerhört viktigt att regeringen reagerar när rättsstatens principer sätts ur spel, som i fallet med NSA:s övervakning. Men den moderatledda regeringen vill inte under några omständigheter kritisera USA:s massavlyssning. Carl Bildt, Sveriges utrikesminister, har i kommentarer till och med sagt att det som hänt är högst naturligt. Hade det varit Ryssland eller Kina som spionerat på Europas ledare hade de båda moderaterna sannolikt haft ett annat tonläge.
En förklaring kan vara att Moderaterna i regeringen har en obekvämt nära koppling till vad USA håller på med. Det svensk-amerikanska samarbetet kring signalspaning har pågått i decennier. Men med utvecklingen av modern informationsteknik har det på senare år öppnats helt nya möjligheter för massiv informationsinsamling hos myndigheterna – i Sverige i form av Försvarets Radioanstalt, FRA.
Vid en utfrågning i EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter för någon månad sedan avslöjades FRA:s samarbete med NSA och Storbritanniens GCHQ. Den grävande journalisten Duncan Campbell anklagade Sverige för att vara den tredje viktiga parten i avlyssningsskandalen, som dittills bara haft två huvudaktörer, USA och Storbritannien. Enligt Campbell ger Sverige USA tillgång till de baltiska undervattenskablar som cirka 80 procent av den ryska telefon- och internettrafiken passerar igenom.
Riksdagen har inte informerats om omfattningen av signalspaningen. Hur fungerar samarbetet, vad är det för information som byts med USA – och vilken information får vi i gengäld? Som riksdagsledamöter förundras vi hur denna viktiga information inte nått riksdagen och försvarsberedningen.
För att få svar på frågor som dessa har Miljöpartiet begärt att utrikesminister Carl Bildt och försvarsminister Karin Enström kommer till försvarsutskottet för att redogöra för riksdagen hur samarbetet mellan FRA och utländsk säkerhetstjänst ser ut, speciellt då med amerikanska NSA. Tills vidare kvarstår också grundfrågan: Varför står inte regeringen Reinfeldt upp för friheten på nätet?
MARIA FERM (MP)
it-politisk talesperson, ledamot i justitieutskottet
PETER RÅDBERG (MP)

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate