onsdag, augusti 07, 2013

En eftertänksam man!


Nu har boken kommit som jag väntat på.
Benny Holmbergs berättelse om vår generation som skulle förvandla vår värld till ett bättre ställe att leva på.
Vi ville stöpa om vårt samhälle till ett samhälle där ingen var förmer än någon annan. Rättvisa löner där tex en gruvarbetare skulle ha hög lön och fler förmåner än de med ett mindre farligt och tungt jobb.
Vi arbetare skulle ta över produktionen under PARTIETS ledning. Då menar jag ju naturligtvis  det återupprättade kommunistiska partiet SKP. Vi började med ett förbund (KFML) och 1973 gick vi vidare med att återbilda PARTIET!
Gamla som unga samlades på kongressen 1973 och många tal hölls. En och annan gammal kommunist fick en tår i ögat.
Vi byggde upp vår tidning GNISTAN där många av de nuvarande stora journalisterna började sin bana. Oktoberförlaget och dess boklådor fanns snart över hela landet. Över 40 LP spelades in och många var de böcker och pamfletter som såldes över landet. Ordfront och FiB byggdes upp av partiet liksom Svensk-Kinesiska vänskapsförbundet med sina 9000  medlemmar.
Teater spelades som aldrig förr där närstående Folkets Teater arrade bla Fria Proteatern som var SKP:s egen teater med Scala-teatern i sin ägo.
FNL-rörelsen var plantskolan för blivande partimedlemmar, den vägen slussades dugliga unga in i rörelsen.
Röd Ungdom växte på många orter.
Men det grydde en misstro mot Maoismen och dessa lära som försvarade Lenin och Stalin. 
1985 lades partiet ner och man förklarade att den grund partiet vilat på var fel och bara ledde till förtryck och nackskott när man kommit till makten. All praktik ute i världen hade visat detta tydligt.
Istället för frihet blev det förtryck och fåtalsvälde där partitoppen berikade sig.
Exprimentet var över och många unga idag skulle behöva få mer insyn i hur fel den kommunistiska vägen leder. 
Med jämna mellanrum så dyker dessa utopiska politiska-religiösa rörelser upp igen och hävdar att om bara de blir starka så ska de bygga ett rättvist samhälle. Ingen eller en dålig analys göres över vad som utspelats de senaste hundra åren. Man läser Marx som fan läser bibeln och missar det viktiga: "Lär dig tänka sjävständigt"!
Benny Holmberg främst på bilden från Kinaresan 1976.Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate