måndag, augusti 19, 2013

Demokrati och islam!

Jag har då och då stött på personer som till det yttersta försvarar den avsatte presidenten i Egypten och då med argument att "Mursi valdes av folket"!
Även SR:s korre i Egypten Uddén slirade lite idag i sin rapportering där hon försökte rentvå Mursis agerande.(Icke terrorrist)
Den som läser på om Brödraskapets historia vet ju att denna rörelse ej är demokratisk men har förstått  att liksom nazismen att utnyttja demokratiska val istället för att göra revolution.
När så dessa ickedemokrater har makten så kan de genomföra sina program. Hitler valde att snabbt börja förbjuda andra partier och fackföreningar medan Mursi tog det långsamt.
I Brödraskapets stadgar står bla. att sharialagar ska införas och Egypten var på väg att få en hel del förhatliga lagar. För den som inte vet vad sharialagar kan betyda så citerar jag  ur Wkipedia:
"Enligt sharia är det dödsstraff på "avfällighet"(apostasi), att avvika från ett rättroget muslimskt liv. Detta kan exempelvis inbegripa ateismkonvertering till annan religion (vissa islamiska sekterräknas dit) att uttrycka hädelse mot Koranen eller Muhammed och hans familj eller att förkunna att något enligt sharia förbjudet (haram) skulle vara tillåtet (halal), dvs. "uppmuntran till synd". Vissa muslimska lärda har dock kritiserat tillämpningen av dödsstraff för avfall. Minderåriga, och ibland kvinnor, kan undantas från dödsstraffet. Tillämpningen av apostasilagen gör att alla är tvungna att följa islam, eftersom det enligt islamisk praxis är fadern som väljer religion åt det nyfödda barnet genom att man viskar shahadan i barnets öra och därmed upptas i den muslimska gemenskapen (umma). Praktiken är det även familjens ansvar att se till att en "avfallen" kommer till "rätt väg" eller bestraffas om det inte sker."

När islamisterna tog makten med ett fåtal röster pga av valsystemet så började tex överfall på kristna kopter att ske och i dagens läge är över 60 kristna kyrkor nedbrunna  genom islamistist våld. Hot mot kristna pågår hela tiden från Brödraskapets medlemmar. Judar har tvingats på flykt , de var ca 80.000 tidigare och idag bor bara ca tio judar kvar i landet. Kopterna ser kanske ut att gå samma väg  om våldet fortsätter trots att de är ca tio % av hela befolkningen. (De tillhör ursprungsbefolkningen, araberna har invaderat Egypten tidigare i historien) 
När man talar om demokrati så måste man ju se till vad för program de har som kommer till makten och vad deras uttalade  syfte med sitt maktinnehav är.
Det är ju en felaktig syn att bara rakt ut säga att de är ju valda demokratiskt. Egyptens folk gjorde rätt i att göra uppror mot en makt som hade lurat stora delar av väljarna. Undersökningar visade ju att även många som valt på Brödraskapet ångrade sig och med det som höll på att ske med lagarna så fanns ingen annan utväg än upproret tillsammans med militären.

Det blir ju så naivt att hävda att folket skulle ha "väntat" på nästa val och avsatt Mursi då.  Den som kan sin historia vet ju att tex Hitler eller Lenin efter maktövertagandet inte var avsättbara genom något val.
De val som sker är ju alltid bluffval där makthavarna har allt i sin hand.
Egypten var på väg mot en islamistisk diktatur under Mursi och i Brödraskapets innersta kretsar frodas religiösa extremistiska idéer.
Religion och statsmakt  ska inte blandas samman då blir det ett eländigt samhälle.(Könsstympning,småflickor bortgiftes, stening, dödsstraff för homosexuella osv hade införts tids nog)

Från SR 1.

Vår korrespondent har träffat en av de kända egyptiska politiker som backar militärstyret och säger att brödraskapet har sig självt att skylla, ledaren för Egyptens socialdemokrater, Mohamed Aboulghar.
Blodbadet är helt och hållet det mulsimska brödraskapets eget fel, menar han.
– Hade de inte varit beväpnade, hade inget av detta hänt. Då hade demonstrationen skingrats med lite tårgas och megafoner.
Mohamed Aboulghar sitter inte i Egyptens interimsregering, men han är rådgivare och står i tät förbindelse med beslutsfattarna. Han är en känd och modig demokratiaktivist och partiledare för Socialdemokraterna i Egypten.
Men idag står han helhjärtat bakom militären för att i demokratins namn bekämpa fascisterna inom det muslimska brödraskapet.
Medan Mohamed Aboulghar beklagar det stora antalet döda, säger han att regeringen inte hade något alternativ. Folket krävde att de skulle slå till mot brödaskapet.
– För första gången i Egyptens historia har brödraskapet helt tappat folkets sympati. De hade räknat med att folk skulle tycka synd om dem när de slaktades, så har det inte blivit. De är försvagade av massarresteringar av ledarksapet, de har tappat stöd bland egyptier som sluter upp i det som kallas Egyptiernas kamp mot terrorismen. Nu har de inget annat val än att ingå en försoningsprocess, säger Mohamed Aboulghar som också tror att läget kommer att stabiliseras i egypten snabbare än omvärlden kan föreställa sig

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate