torsdag, februari 11, 2016

Revolutionärerna blev professorer!

SKP (maoisterna) var ett parti där många kommande kändisar inom kulturen  började sin bana.   https://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_kommunistiska_parti_%281967%29

Många var de bataljer man fick både se och höra eftersom det här var människor med talets gåva. Ibland lät de som om de vore dödsfiender eftersom tonläget blev högt.
Beskyllningarna haglade och det värsta som kunde sägas var ordet renegat eller att bli kallad för Sovjetlakej. Splittringarna var under årens lopp många och de som  bildade eget litet parti hade "alltid" sanningen på sin sida. Vissa som tex Eriksson"proletariserade" sig en tid och det innebar att man som student tog ett arbete ute i industrin och blev "arbetare"! Ofta tyckte de riktiga arbetarna att det var konstigt att en civilingeniör ställde sig på verkstadsgolvet såsom tex Gunnar Larsson gjorde i Eskilstuna. De tyckte att det var slöseri helt enkelt.
Skp var ett utpräglat anti-sovjetiskt parti eftersom detta var den kinesiska linjen . Det säger sig själv att ett svenskt parti i längden inte kan överleva genom att kopiera ett annat lands politik och sakteligen började skp att genomföra en egen svensk politik vilket också ledde till splittring. En hel del medlemmar återgick till vänsterpartietK. Partiet lades ner i mitten på åttiotalet och resterna av de få medlemmar som blev kvar bildade SOL (solidaritetspartiet)
SOL fortsatte att ge ut tidningen Gnistan. https://sv.wikipedia.org/wiki/Gnistan_%28tidning%29
http://hogrelius.blogspot.se/2011/08/gnistanganget-och-skp.html

Flera av dagens professorer kommer från den här partimiljön och som exempel kan jag ta Klas Borell sociologiprofessor, Klas Åmark historia och Jonas Ljungberg ekonomi. Samtliga framstående inom sitt område. De flesta har lämnat politiken för sitt arbete och många har vänt socialismen ryggen . Författaren Thomas Nydahl är en av de främsta motståndarna mot denna totalitära lära idag.http://nydahlsoccident.blogspot.se/

Själv tillhör jag samma motståndare till socialismen idag som Thomas Nydahl mfl. Efter många år inom den kommunistiska rörelsen så blir
vaccinationen mot totalitära läror  bestående.
Det finns några  personer från skp vilka idag är förespråkare  för Putins Ryssland bla. förre chefredaktören för Gnistan , Stefan Lindgren. Andra såsom Jan Myrdal har gått till stalinisterna i KP.

Här nere ser du ett urval namn men det är många många fler vilka har ett förflutet inom både kfml och skp.Men det är en annan historia.

3 kommentarer:

Per-Åke Lindblom sa...

Du skriver så här:

"Vissa som tex Per-Åke Lindblom "proletariserade" sig en tid och det innebar att man som student tog ett arbete ute i industrin och blev 'arbetare'! "

Vad menar du med detta? Jag kommer från ett arbetarhem; min far, farfar och farfarsfar var alla skogsarbetare. Visserligen gick jag realskolan, men hoppade av gymnasiet redan efter årskurs ett. Det betyder att jag saknar formell studentexamen. Däremot läste jag på egen hand in sex studentbetyg sommaren 1968 i Uppsala och kunde börja läsa filosofi och ekonomisk historia ht 1968.

Jag arbetade i huvudsak inom LO-yrken 1962 - 1968, 1970 - 1974 och 1978 - 1980, d.v.s. i totalt 12 år. Tycker du att den "proletariseringsperioden" är alldeles för kort? Jag har arbetat som sjöman, hamnarbetare, taktäckare, textilarbetare, slakteriarbetare, brevbärare, tidningsbud, pappersindustriarbetare, laboratoriebiträde, avsynare (Alfa-Laval), truckförare (Kockums)och livsmedelsarbetare. Är det något som saknas? 1980 gjorde jag högskoleprovet och kom in på ämneslärarlinjen, kombinationen filosofi/svenska och arbetade som lärare 1984 - 2009.

Min bakgrund är proletär och jag har alltid varit väl förtrogen med arbetarklassens villkor genom egen erfarenhet. Om du med arbetare menar en vars föräldrar båda var arbetare och själv hade högst folkskola eller grundskola i utbildning, stämde detta - enligt ett snabbt överslag - in på bara in sju medlemmar av SKP:s partistyrelse 1973 - 1979. Jag har haft stor nytta av att jag både har arbetat inom LO-yrken i tolv år och studerat sex år på universitet (även om jag utnyttjade mer än hälften av denna tid till revolutionärt arbete, eftersom jag studerade effektivt). Men kom för fan inte och säg att jag gjorde ett gästspel i arbetarklassen! Det är ren förolämpning.

Per-Åke Lindblom

Bo Hogrelius sa...

Det var ju trevligt att du läser min blogg. Men du kanske inte var det bästa exemplet så jag tog bort ditt namn från bloggen . När jag kom in i kfml-skp så upplevde jag dock att flertalet, allra helst i Stockholm var "studenter" av något slag. På landsbygden kunde det se annorlunda ut men även vi i Eskilstuna hade vår beskärda del av proletariserade studenter. Du räknar upp en diger lista och jag skulle nog kunna få ihop något liknande,det som skiljer oss är väl mina 44 år som arbetare.Ett minne som jag inte blir av med var hur väldigt många inom partiet behandlade oss med sedvanligt förakt eftersom vi inte begrep något. Särskilt minns jag en stor konferans i Stockholm där allt för många talade väl om vpk ,ett parti som då nyligen hade uteslutit mig och sju andra.Jag gick upp och delade med mig våra tankar om vpk och så mycket skit jag fick från så många i Stockholm. Jag ogillar vänsterpartiet lika mycket idag som jag gjorde på 60-70-talet. Hoppas du är nöjd med att ditt namn nu är borta från bloggen.

Larz Gustafsson sa...

Jan Myrdal har alls inte gått till KP och var heller aldrig medlem i KFML.

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<