måndag, april 08, 2013

En annan ordning rådde på 30-talet!

Hus med täppor att odla sin egen potatis var ju nödvändigt om man skulle klara sig. Bär fanns i skogen liksom svamp.
Fest kunde hållas utan problem med inköp av alkoholen. Gruvbolaget fixade hur mycket som helst av Kron 55% på litrar. Motbok fanns ju men bolagen hade sin stora tilldelning utanför Brattsystemet!

Det är Per-Albin Hansson som anländer till Gruvan i Boliden, Sveriges guldgruva nr 1!

De här bilderna är tagna på mitten av trettiotalet. Sverige hade liksom övriga världen hamnat i en djup ekonomiskt kris med hög arbetslöshet.
Min pappa var utan jobb ofta på den tiden och försörjde sig på ströjobb, issågare, kaffeförsäljare,tillfälliga kontoristjobb på olika orter.
När han fick veta att gruvan i Boliden sökte folk så chansade han och sökte dit upp ca 115 mil hemifrån.
Fick jobbet och min far o mor flyttade upp till Boliden där de fick hyra en villa genom bolaget.
Så var det för det svenska folket på den tiden , man flyttade dit där jobben fanns. Även om det var långt bort. Kiruna byggdes ju helt upp av inflyttade ofta söderifrån.
Sveriges välstånd byggdes upp på detta sätt.
Idag råder stor brist på arbetskraft uppe i norrland men var finns de som skulle kunna jobba där. Jo,de går och får understöd i Malmö,Göteborg och andra städer, vi andra försörjer dem genom våra skatter.

Det klemas lite för mycket med folk idag, senast såg jag en arbetsgivare i Blekinge som inte kunde få arbetslösa att jobba på hans företag trots en ingångslön på 18.000!! En lön som jag själv ALDRIG ens kom i närheten av som vårdare i Malmö stad.

Det gnälls väldigt mycket från vänsterhåll över olika saker i vårt samhälle men den här aspekten ger man sig inte på och jag kan ju undra varför?

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate