tisdag, augusti 23, 2011

I Gandhis fotspår?

Detta är Anna Hazare, en man som går i Gandhis fotspår med ickevåld som vapen. Han har i många år kämpat mot korruptionen i sitt hemland Indien.
 Han ställer frågan "vad har Indien uträttat på de 65 år som har gått sedan England lämnade Indien"?
Svaret kommer omgående: "nu styrs vi av bruna rika som överför sina rikedomar till banker i väst"!

Klassamhället Indien har gått igenom ett mirakel de senaste åren där en stor grupp medelklass har kunnat få ett uppehälle och liv de knappast trodde var möjligt för 30 år sedan. Baksidan är att de fattiga är lika fattiga idag som tidigare. Och de är inte få utan kan räknas i många miljoner.

Nu genomför Anna Hazare aktioner på olika sätt för att rikta strålkastarna på problemet med utbredd korruption och orättvisor.
Myndigheterna försöker som vanligt att tysta honom men idag har han ett mycket stort folkligt stöd så de var tvungna att släppa honom.

Kamp mot orättvisor kan föras på olika sätt men att följa Gandhis spår är inte fel lika lite som det är fel att med vapen i hand i Libyen att kämpa mot den socialistiska diktatorn Kadaffi.

Nu återstår det inte många "socialistiska" paradis för de trogna och förblindade att hänge sina tankar åt. Cuba, Nordkorea, Zimbabve .....

! När Indien hade närmat sig det socialistiska blocket under Indira så sjönk Indien ner i ett ekonomiskt träsk på samma sätt som Kina hade hamnat i under Mao. Stagnation och svält där all industriell utveckling gick bakåt. När östblocket föll och vi fick en rejäl insyn i tex Tyska demokratiska republiken (DDR) med flera östländer så insåg även "troende" kommunister att hela systemet var totalt bankrutt. Mijöförstöringen var i en dimension som vi trodde inte var möjlig.
Deras fabriker måste stängas för gott eftersom de förpestade både luft,vatten och land.
I dessa länder så kunde inte folket vare sig använda Gandhis fredliga metoder eller väpnat uppror.
Kommunismen hade satsat så stor del av budgeten på militären så det var i stort sätt omöjligt att göra uppror. Flera gånger gjordes försök (Ungern 1956 tex) och framförallt det fredliga försöket i Tjeckoslovakien under 60-talet.

Att bygga en ny fredlig socialism med mänskligt ansikte möttes med stridsvagnar och bajonetter. Folken i våra östra grannländer har fått en lektion under många år vad socialism i praktiken betyder.

Indien är en demokrati trots allt och skiljer sig från sin mäktiga granne Kina som hårdhänt tillämpar de gamla socialistiska lärorna när det gäller folkets frihet.
Anna Hazares kamp förtjänar stöd av oss i väst på samma sätt som folken i olika Arabiska länder förtjänar vårt stöd i sin kamp för friheten att få tycka och tänka som man själv vill utan att bli straffad eller dödad.

Målet för mänskligheten måste vara :" Fred och frihet åt alla länders folk! "

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Gadget

Det här innehållet är ännu inte tillgängligt på krypterade anslutningar.

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Google+ Badge

Translate