måndag, augusti 22, 2011

50 år har gått sedan Erlander ställde Sverige utanför Europa.

Rubriken ovan är inte helt sanningsenlig därför att Sverige drog sig redan på 1815-talet bort från Europa och så skulle det vara ända tills 1991 då Ingvar Karlsson lämnade in Sveriges ansökan till EU om medlemskap.
Men naturligtvis så kunde ju inte Sverige  ansluta sig utan en massa olika förbehåll tex alkoholmonopolets ställning osv. Sverige ställde sig dessutom utanför euron.
En del hurrar idag över detta men det bara uppvisar den gamla vanliga  attityden av oginhet mot andra nationer.
Sverige ska vara ett land som tydligen "är bättre" än andra länder. Myten om välståndet hölls i topp i många år trots att andra länder uppvisade både bättre löner och bättre förmåner.
Att vara solidarisk mot de andra länderna ute i Europa har nog aldrig stått högt i kurs. Länder som Cuba eller Tanzania har fått vår välvilja !

Vem minns inte statsminister Persson och hans famösa tal om polska "snyltare" som skulle komma hit när de blev EU-medlemmar. Närmare rasism kan man nog inte komma i ett tal och han fick ju dessutom helt fel i sina antaganden.

Tage Erlander höll sitt tal på Metalls kongress där han utvecklade tankarna om varför Sverige skulle stå utanför Europa. Idag säger många att det var Olof Palme och ev. Sverker Åström som hade skrivit talet.
Erlander var ju i grund och botten en ängslig och osäker människa , hans brev som är utgivna visar detta.
Palme var mannen i många år bakom allt som kom från Erlander. Själv minns jag tv-debatter där Palme alltid skrev lappar till den gamla Erlander och gav honom ord till motståndaren i debatten.

Under alla de här åren så kunde Sverige tillgripa "fuskverket" att alltid devalvera kronan när Sverige låg illa till. Vi som arbetade fick dyrt betala denna politik liksom andra länder som fick bära bördan.
Det är fegt och fult att stjälpa över ett lands dåliga ekonomiska politik på grannarna att betala.
Tack och lov så finns inte denna politik kvar längre utan nu är det ordning och reda i finanserna ända sedan början av 90-talet.(Persson)

Däremot finns den stora misstänksamheten kvar bland vissa grupper i  vårt folk gentemot Europa. Vi vill gärna sälja våra produkter men ofta har det inte sträckt sig längre.När andra länder behöver hjälp så står vi där och tittar på!

Tage Erlanders politik är lagd på historiens stora hög och där bör den ligga kvar. Idag är det bara vänsterpartiet som förfäktar denna politik och med en blivande partiledare som vill att Sverige ska gå ur EU!


Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Gadget

Det här innehållet är ännu inte tillgängligt på krypterade anslutningar.

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Google+ Badge

Translate