lördag, mars 27, 2010

Tack Axess TV för lördagskvällen!

Monica om Monica - konsert

Monica Borrfors framför Monica Zetterlunds mest kända låtar tillsammans med Gösta Nilsson, Filip Augustson och Jesper Kviberg i denna konsert från Engelsbergs Studios.
Producent: Lennart Wetterholm
Svenska Filmbolaget 2010
Programlängd 90 minuter
Monica Borrfors berättar:
"För snart 30 år sedan, satt jag backstage på Bal Palais i Stockholm, med Monica Zetterlund. Hon var 44 år gammal, en ålder som jag då tyckte var beaktansvärd. Jag var 27, och jag hade just börjat sjunga jazz.
 Hon var en fullfjädrad artist, en levande legend men också en oerhört ödmjuk, vänlig och vanlig person.

Vi pratade länge om villkoren för jazzmusiker och kärleken till musiken, men också om hennes rädslor när hon skulle äntra estraden. Just vid den här tiden överväldigades hon av dessa rädslor och anförtrodde mig att hon nu skulle byta yrke. Hon ville bli blomsterbinderska !!!

Jag förstod ingenting. Hon som hade gjort så mycket och vars namn redan var inskrivet i den svenska musikhistorien. Hur kunde hon tänka i dessa banor !?
Idag är det väl ingen som ifrågasätter hennes position och hennes påverkan på generationer av musiker och lyssnare.

I början av 80-talet utsågs jag i pressen till “ 80-talets Nya Monica”, jag blev livrädd för jämförelsen. Jag kunde ingenting och hon hade gjort det mesta.

Under alla år har jag avhållit mig från att sjunga “hennes” musik och varit noga med att inte försöka åka snålskjuts på det arbete hon lagt ner. Att inte försöka imitera Monica Zetterlund, hur varmt hennes sånger än har legat mitt hjärta.

Genom åren fick jag ibland träda in som ersättare för Monica då hon inte kunde genomföra bokade konserter, både i Sverige och utomlands. Lasse Bagge eller andra ringde, men inte ens då kunde jag förmå mig att använda hennes material. Det skulle kännas för övermaga att försöka plagiera. Min respekt var för stor.

I och med Monica tragiska bortgång har jag tänkt på dom möten och dom samtal vi hade genom åren.
Idag känner jag annorlunda, jag känner att hennes musik och dom kompositörer och textförfattare som hon arbetade med ska leva vidare genom mig och andra.
Monica Zetterlund använde sig av sina förebilder, där många är gemensamma för oss båda, men jag kan här använda mig av en förebild som hon rimligtvis inte kunde ha, nämligen just Monica Zetterlund."

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate