söndag, mars 28, 2010

Nätmobbing

När jag via ett telefonmodem började använda internet  på nittotalet var det inte så många individer uppkopplade. De få ställen man kunde gå till för att snacka med folk fick man leta efter. Mp3 var i utveckling och det var en mycket långsam övning att plocka ner en låt för att lyssna på. Sajten mp3.com föddes och var en föregångare.
Något liknande som Facebook fanns inte men i Sverige så startade några unga killar det som sedemera skulle bli Lunarstorm. Inte så många på plats från början och de som var där uppförde sig mycket bra. Inget skitsnack eller mobbing av andra.
Sedan kommer  allting igång på allvar,Hotmail köps upp av Microsoft liksom så mycket annat de i kraft av sina monopolpengar kunde spendera. (Hotmail skapades av två unga pojkar i Israel och min hotmailadress härstammar från den tiden)

När så "Svensson" får tillgång till internet så sker en omvandling till det sämre på samma sätt som med alla andra moderniteter. Under historiens gång så är det alltid samma melodi som spelas upp. Mobiltelefonerna är var mans egendom och ingen hänsyn tas längre på bussar,t-bana eller andra offentliga ställen. Bilismen har gått igenom samma utveckling från lugnt och fint på vägarna till dagens trafikbusar.

I dagarna har vi sett hur internet missbrukas med hot och mobbing via Facebook.Först mobbar man offret för att sedan vända på klacken och hota alla i samma by. Man sitter där stadigt framför sitt tangentbord och kan vräka ur sig vad som helst.  Samtalet som skulle föras sansat blir till ett enda stort byslagsmål.
"Gamlingarna" vilka inte förstår sig på internet skäller på Facebook och vill förbjuda eller i värsta fall göra som Kina, stänga ner Facebook!

Lika lite som vi kan förbjuda telefoner elller bilar kan vi stänga ner vissa sajter. Tryck och yttrandefriheten måste gå före.
Däremot så måste vuxenvärlden ägna sig mer åt internet och finnas där.Vara föredömen och kunna ta upp med de som missköter sig.
Vuxna vilka är föräldrar måste lika väl som i vardagslivet hemma också kunna finnas med på internet och se vad deras barn håller på med.
Att registrera sig på Facebook borde alla föräldrar göra så skulle de  ev.se hur deras barn skryter med hur fulla de var i helgen osv.
I tid skulle man kunna ta itu med att deras barn mobbar och hotar andra.Det duger inte att bekvämt ställa sig utanför idag. Allt prat om att man inte har tid eller inte kan vara med duger inte heller.
Jag var med på Lunarstorm i många år för att ha koll på läget men jag blev också oerhört hotad och mobbad men fortsatte trots detta att finnas där. Jag personligen fick över 50 unga avstängda pga av hot eller mobbing. Även nazister fick jag avstängda och jag fyllde min roll som vuxen där.

Så vad väntar du på du som inte har ett konto på Facebook! Var med och hjälp till att kunna föra vettiga diskussioner där!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate