tisdag, oktober 15, 2024

Fredslösningen ?

 

I samma stund Hamas friger gisslan och ger upp är ett års helvete till ända. Dels för Gazas befolkning, dels för gisslan och anhöriga i Israel (på bilden).
Tsafrir Abayov bild

 

Det finns en naturlig lösning på Gaza-kriget: att Hamas friger de människor man kidnappade 7 oktober 2023, lägger ned sina vapen och ger upp.

I samma stund kommer de att befria ”sitt folk” i Gaza från det helvete de utsatts för under över ett år, ett helvete iscensatt av just Hamas. Deras plan var uppenbar: först utföra en historisk massaker på judarna och sedan förskansa sig bakom kvinnor och barn i Gaza så att Israels militära svar skulle drabba Gazas befolkning med full kraft.

Terroristerna visste att detta skulle få världens medier att lägga nästan allt fokus på humanitärt lidande i Gaza. De visste också att det i sin tur skulle leda till högljudda krav på vapenembargo och folkmordsåtal mot Israel. Så lätt lurar kallblodiga terrorister västvärldens journalistkår och politiker.

Samma sak gäller Libanon. Detta redan så plågade land har i det uppblossade kriget fått en än värre sits. Också här finns en möjlig lösning på problemet: att Hizbollah lägger ned sina vapen och lämnar det Libanon man kidnappat under decennier.

Hizbollah har inga andra avsikter än Hamas och det Iran som göder de båda terrorgrupperna – att döda judarna och förinta deras land.

Tänk bara på detta: redan dagen efter den fruktansvärda massakern mot Israel 7 oktober började Hizbollah beskjuta Israel med mängder av raketer. Föreställ dig vilken bestialisk instinkt, att utnyttja denna historiska massaker på civila för att skada civilbefolkningen ännu mer.

Här framstår en avgrundsdjup skillnad mot den demokratiska staten Israel som gör sitt yttersta för att undvika civila offer även om detta nästan aldrig nämns i media. I terroristernas logik är de civila måltavla. Att skapa skräck, förödelse och fruktan är självändamål. Att det även drabbar de egna, de palestinska araberna, tycks inte bekymra dem. Precis tvärtom.

Nu är frågan: vilken sida vill vi i den civiliserade världen stå på? På terroristernas eller den demokratiska staten Israels?

Genom att ständigt fördöma Israels krigföring mot terrorismen ställer sig FN:s general­församling medvetet eller omedvetet på terroristernas sida. Nyligen lade Sverige ned sin röst i en FN-omröstning om tvåstatslösning men där Sveriges regering ansåg att beslutet gick för långt i sina krav på Israel. Det fick bland annat Morgan Johansson (S) att fördöma regeringen. Han lutade sig mot det faktum att en tydlig majoritet av världens länder, 124 stycken, röstade ja till fördömandet. Men vad gömmer sig bakom siffran 124. Jo, som alltid i FN:s omröstningar utgjordes ja-rösterna bland annat av världens alla auktoritära regimer och diktaturer – kommunistiska och islamistiska – med länder som Kina, Nordkorea, Iran och Ryssland i spetsen.

På vems sida vill vi stå egentligen?

Sveriges regering har nu en historisk möjlighet att visa ledarskap, att stå emot populistiska krav om att alltid fördöma Israel och i­ stället vara en fyrbåk för en fri och civiliserad värld.

Klarar vi det?

chefredaktör och ansvarig utgivare för Världen idag.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate