lördag, oktober 05, 2024

Att tysta en läkare!


 Den i England till livstids fängelse dömda sjuksköterskan, Lucy Letby, är möjligen på väg mot upprättelse. Foto: Cheshire Constabulary via Getty Images.

Vändningen i historien om Lucy Letby – och vad den säger om oss!

Svenska medier har redovisat den närmast sensationella vändningen i berättelsen om Englands mesta barnseriemördare. Nyföddhetssköterskan Lucy Letby som dömts till livstids fängelse för morden på sju och mordförsök mot lika många. Domen ifrågasätts där av allt fler. Två omständigheter undanhålls fortfarande svensk publik. Inte minst: Förebådar historien det som håller på att hända här? Eller vad som redan länge har hänt? 

Med The Guardian i täten har brittiska medier under sommaren svämmat över kring frågan om huruvida Lucy Letby är oskyldigt dömd och i så fall varför.

Hela bevisningen har ifrågasatts eller kullkastats.

Rättsmedicinska bevis och vittnen saknas, vilket tidigare har framgått. Ingen har sett Letby skada något enda barn.

En rad kritiska experter har trätt fram. Flera som domstolen undvek. Och som försvaret av oklar anledning inte kallade. Svenska tidningar har redovisat somligt:

Lucy Letby använde enligt åklagarna två metoder: Dödliga doser insulin plus luftinjektioner i blod eller mage-tarm.

Alan Wayne, en i Europa ledande expert kring insulinförgiftning, har underkänt bevisningen. Som försvararna aldrig ifrågasatte.

Den andra metoden. Luftinjektioner till blodbanan och/eller magsäcken har underkänts än mer. Det går inte att mörda vare sig en vuxen eller ett barn – oavsett ålder och storlek – på så sätt. Dödsfall inträffar sällsynt under respirator­behandling med höga tryck till patienter, även nyfödda, med svårt sjuka lungor och blodkärl.

Vanligare är dödsfall i samband med titthålskirurgi när man under högt tryck fyller bukhålan med koldioxid och av misstag hamnar i ett blodkärl. Hjärtats högra förmak kan då fyllas av gas helt så att cirkulationen till vänsterhjärtat stoppas. Om inte gasen omedelbart sugs ut via en akut insatt central venkateter (CVK) dör patienten.

Åtta experter har i The Guardian avfärdat bevisningen mot Letby som ”strunt, löjlig, osannolik eller fantasifull”.

Det kanske tyngsta åklagarpåståendet, att samtliga dödsfall inträffade när Letby var i tjänst, har dels visat sig vara falskt, dels har statistiken ifrågasatts. John O’Quigley, statistikprofessor i London:

– Det enda tabellerna bevisar är att när Letby var i tjänst, då jobbade hon.

Alternativa förklaringar är fortfarande okända hos oss, vad jag kunnat se.

Professor John Ashton, före detta hälso- och sjukvårdsdirektör, som utrett en motsvarande skandal i nordöstra England – The Morecambe Bay scandal – sammanfattade till The Guardian:

”Det sjukhuset var inte väl skött. Det hade ambitioner över sin förmåga, problem med både kliniskt ledarskap och arbetsmiljö.”

På Letbys sjukhus hade redan 2016 kritik framförts mot bristande sjuksköterskebemanning och med överläkare splittrade mellan nyföddhets- och vanlig barnsjukvård.

Ashtons och andras förklaring:

När någonting går förfärligt fel utses av högst ansvariga syndabockar hellre än att man medger sitt eget ansvar.

Det är mänskligt.

Men vad svenska medier hittills har missat är det växande raseriet bland engelsk nyföddhetsvårdpersonal, en viktig utlösande orsak till det som hänt: Rädslan växer för att bli nästa på tur.

Caroline Rosenkvist till Vårdfokus 2019 efter att neonatalsjuksköterskor på Danderyds och Karolinska sjukhusen sagt upp sig:

– Jag är förkrossad. Jag vill egentligen inte det här …

Göteborgs-Posten april 2024. Larmet från Sahlgrenskas neonatal: Vi går snart under.

Liknande har återkommande rapporterats sedan snart två decennier. I allmänhet har det handlat om barnmorskor.

Men i vårt land finns väl inga underbemannade sjukhus med undermålig arbetsmiljö?  

Fler och fler ser i dag likheterna med England.

Siv Westerberg ,som fyllde 92 denna sommar, tillbringade sina 20 första arbetsår som primärvårdsläkare i Majorna i Göteborg, då en ren arbetarstadsdel. Hon slogs ursinnigt för sina patienters rättigheter mot olika myndigheter – Försäkringskassan och andra. Efter 20 år tog Socialstyrelsen ifrån Siv legitimationen med motiveringen att hon varit för nitisk och duktig. Hon utbildade sig sedan på rekordtid till jurist och fortsatte samma kamp i 40 år till. Ingen svensk jurist har vunnit fler gånger i Europadomstolen. Fyllda 90 tog hon farväl av sin sista klient. Siv borde stå staty på Järntorget i Göteborg.

Lite senare fick jag själv prova på. På Kalix sjukhus blev jag under tidigt 90-tal, som nyfärdig specialist i anestesi och intensivvård, dessutom förordnad studierektor med ansvar för underläkares arbetsmiljö, uppmärksammad på en av chefernas missbruksproblem med tillhörande patientfara.

Sedan jag påtalat missförhållandet för sjukhusledningen startade en häxjakt. Narrativet som spreds var att jag var elak och hemsk så till den grad att kirurger opererade fel, varför patienter dog.

Med tur och med hjälp av en journalist som i lokaltidningen släppte fram min berättelse överlevde jag den gången.

Efter ett decennium till, när slakten på småsjukhusen i Kiruna, Kalix och Piteå hade fullbordats, påtalade jag konsekvenserna för landstingsledningen i Norrbotten. Bland annat hur äldre patienter med potentiellt botbara akutkirurgiska åkommor hindrades av de två kvarvarande akutsjukhusen i Gällivare och Sunderbyn från att skickas vid begäran per telefon. Liknande saker har inträffat överallt i landet under trettio år, och har varje gång sluppit uppmärksamhet. Min insändare i Piteå-Tidningen kring ett exempel fick landstingsledningen att utfärda det jag kallar svensk fatwa (muslimsk dödsdom). Låtsasavskedet följde som brukligt vare sig lagar eller regler.

Ytterligare ett decennium senare informerades jag, nu som överläkare på Nyköpings lasarett och fullmäktigeledamot i Sörmlandstinget, om att det under influensa­epidemin 2015–2016 utgick ett påbud från landstingsledningen om att alla som vägrade extrapass på sjukhusen skulle varnas och hotas med avsked. Sedan jag – utan reaktion – anmodat landstingsstyrelsen att beordra reträtt, polisanmälde jag den. Utan resultat, frånsett reportage i lokaltidningen. Den vanliga chefsmobbningen startade snabbt, men låtsasavskedet dröjde över ett år.

Avslutningen följde det vanliga mönstret. Inte ett kommatecken i Las, förvaltnings- eller kommunallagar respekterades. Juridiskt sett är jag fortsatt anställd.

Vilka tydliga motsvarigheter till Lucy Letby har passerat i vårt land? Den kanske mest kända är dialysskandalen i Linköping i mitten av 80-talet, där en ensam sjuksköterska gjordes ansvarig för flera patienters död. På grund av en hembyggd dialysapparat.

I modern tid: Paolo Macchiarini. Bara han hamnade i fängelse för de luftstrupar i plast som dödade flera. Alla som höll honom om ryggen befordrades. De flesta skandaler tystas hos oss med enklare medel. Mycket är mediernas förtjänst.

Jag har tidigare jämfört förlossningsläkaren Karin Pettersson med den grekiska gudinnan Pandora. DN har efter hennes olagliga avsked i mars berättat om åtta förlossningskatastrofer på Huddinge som sjukhuset försökt mörka.

Pandoras ask kanske ändå är öppnad?

Anders Mansten
Anestesi och iva-överläkare

Detta är en opinionstext. Åsikterna är skribentens egna.
Kontakta skribenten: anders.mansten@epochtimes.se  

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate