onsdag, april 11, 2012

Utbildning och arbetslöshet

Sverige har ett stort och tungrott utbildningssystem och det är tydligen inte lätt att ändra riktning på denna "tanker"!
När det tex gäller utbildningen till förskolelärare så är det stora brister. I snitt i hela landet är det bara 54% som är utbildade på förskolorna. I det stora Stockholm är den värre, bara 38 % har formell utbildning på förskolorna.
Det talas dagligen om den stora arbetslösheten bland unga men varför man inte de senaste tio åren har förmått unga att utbilda sig till ett säkert arbete som förskolelärare talas det tyst om. Det talas också tyst om alla dessa utbildningar som inte leder till något arbete alls. Jag såg för några dagar sedan ett reportage om en ung man som nu har varit arbetslös i två år. Jaha, tänkte jag , varför har han inte arbete efter akademiska studier. Jo, han hade studerat främst teologi men utan inriktning på att bli präst.
Han var intresserad av dessa frågor som finns inom teologins värld!
Studieskulder som uppgår till stora belopp och samhällets kostnader räknas ju minst i miljoner för dessa studier som människor lockas till. Varje skola vet att dessa elever går rakt ut i arbetslöshet idag men ändå så tillåts detta slöseri.
När man går runt i Stockholm så ser man att det byggs överallt men man lägger också märke till att det talas andra språk på dessa byggen. Ryska,lettiska,polska osv!
När jag talar med folk i branchen så säger de som det är, det finns inga svenskar längre som är utbildade för dessa jobb !

Återigen rör det sig om gamla försyndelser och attityder bland de unga.De vill inte ha utbildningar som leder till arbete eller så har inte samhället ställt upp med vare sig upplysningar eller utbildningsplatser.
Hur det tids nog kommer att gå med de nya gruvorna i norrbotten och deras behov av arbetskraft vete Gudarna. Det rör sig om tusentals jobb med god lön bla i Pajala kommun.Där bor ingen arbetskraft idag så det måste flytta folk upp från södra Sverige.
Något för Malmös alla unga arbetslösa kanske!

När jag genom åren har sett mängder av unga gymnasister av kvinnligt kön på tunnelbanan så undrar jag alltid vad dessa siktar på för yrken. Nästan alla har mycket långa röda naglar idag, det har gått mode i detta. Om de inte tar bort dessa klor kan de inte arbeta i vanliga yrken tex sjukvård eller byggen men de kanske alla siktar på att stå i modeaffärer och kunna vifta med sina klor?
Staten och riksdagen måste se över utbildningsväsendet en gång till och faktiskt avskaffa utbildningar som alltid leder till arbetslöshet. Teologen borde ha blivit apotekare istället, där är det också brist på utbildade.Sen får han göra som vi andra alltid har gjort, läsa det som intresserar oss på sin fritid!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Gadget

Det här innehållet är ännu inte tillgängligt på krypterade anslutningar.

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Google+ Badge

Translate