lördag, oktober 24, 2009

Jan Guillou-spion?


När jag träffade Jan G för ett par år sedan så förde jag på tal de spioner vilka vårt parti på 70-talet (SKP) med all sannolikhet hade haft. Många är de som gick direkt från partiet till nya karriärer inom stat och näringsliv. Däremot så blev ett antal arbetare och tekniker inom industrin stämplade och hade svårt att få de arbeten de sökte. (Se vitboken regeringen gav ut)

När jag föreslog honom att skriva och ta reda på sanningen om den var möjlig så möttes jag av ett hånflin eller var det ett gapskratt och han såg verkligen road ut i sina ögon.

Jag minns kampen inom SKP mellan honom och Stefan Lindgren (chefred på partitidningen Gnistan) där de hade stor fight om supermakten Sovjet. Minns inte idag vem som stod för vilken linje men idag skulle det vara intressant att veta om JG ville mildra synen på supermakten Sovjet eller ej!
Visst är det ganska mystiskt att JG inte med en rad i sina memoarer säger ett enda ord om sitt samarbete med KGB?
Ett faktum är ju att avslöjandet av IB spelade Sovjet i händerna och allting kanske kommer i annan belysning nu!
läs svd

Peter Bratt i dagens Expressen:

"Golbög"

Efter IB-avslöjandet kom Guillou och Bratt på kant med varandra rejält. Guillou har anklagat Bratt för att ha angett honom i polisförhör i brottsutredningen efter avslöjandet.
I sina nyutkomna memoarer "Ordets makt och vanmakt" kallar Guillou sin gamla kollega för "golbög".
Förändrar KGB-avslöjandet din bild av Guillou?
- Det snarare förstärker den.
Vilken bild förstärks?
- Av en hänsynslös människa som ställer sig själv ovanför oss, nån sorts övermänniskomoral.


PS! Stefan Lindgren har via mail till mig meddelat att han och JG hade samma uppfattning om Sovjet som den supermakt som var farligast och skulle bekämpas av partiet.





Läs Expressen härklicka här

AB idag:

Peter Bratt var den som 1973 avslöjade IB-affären tillsammans med Jan Guillou i tidskriften Folket i Bild/Kulturfront.


Foto: Scanpix
För honom slog gårdagens nyhet ner som en bomb och han säger att han under sitt samarbete med Guillou inte hade en aning om att dåvarande kollegan hade kontakt med KGB.

– Det här innebär att han i så fall satt på fyra stolar samtidigt. Under samma period var han dels med i SKP (Sveriges kommunistiska parti) som var uttalat antisovjetiskt. Han lämnade även uppgifter till Anders Thunborg som då var sekreterare i Socialdemokraternas partistyrelse och statssekreterare i försvarsdepartementet, ett samarbete han inte nämnde i sina memoarer. Guillou skrev även under den perioden rapporter till Säpo. Och så lämnade han information till KGB, vilket han själv bekräftar.

– Han ska alltså då ha samarbetat med alla dessa samtidigt. Det är en brännande fyrklöver med andra ord, det är allt jag vill säga i nuläget.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate