torsdag, juli 19, 2007

Alternativradion i Malmö



Alternativradion i Malmö startades av dåvarande SKP (maoisterna) på 80-talet.Sedan lades partiet ner och ombildades till ett demokratiskt parti med det vackra namnet Solidaritetspartiet (SoL)

Sändningar gick över Malmö närradio och från början höll vi till ute i en gisten studio i Jägersro.Undertecknad höll i den första direktsända sändningen därifrån och det var lite nervöst får jag erkänna så här många år efteråt.
Vi började sända under namnet Alternativradion eftersom vi tyckte att andra sändningar var torftiga. Tex KPMLR sände program typ" varför man försvarar Berlinmuren som klassmedveten arbetare" , jo det är sant .Jag har detta program inspelat för att kunna friska upp mitt minne hur förblindade de var och förresten är idag också.
Sedan hade vi ett ungdomsgäng som bara lirade rock and roll och de gillade inte oss som var betydligt mer breda i vår programsättning och musiksmak.De var början till reklamradion i vårt land och så fort det togs beslut om reklamradion så körde de igång.
Vi fortsatte med vår verksamhet och i vår radio medverkade alla sorters människor .Barngrupper sjöng för Malmöborna och berättade om hur de räddade regnskogarna,kyrkans folk fick berätta om sitt arbete bland "torskarna" på horstritan. Svenska Freds kom till tals liksom folket i Malmö som kunde ringa in under programmets gång och diskutera vad som helst med oss eller med dem vi bjudit in.
Den skickliga musikern Paul Strandberg och jag gjorde en timmes program där han fick spela den musik han gillade.Blev mycket populärt bland lyssnarna så vi fick köra en repris längre fram.
På den tiden arbetade jag på Värnhems sjukhus och på en middagsrast så gjorde jag en intevju med en gammal dam som låg där sedan åratal.Hon hade mycket att säga men efter några minuter så kom det fullt med sjuksköterskor och satte stopp för intervjun.De påstod att det var förbjudet osv.Jag lär bandspelaren rulla på i smyg allt medan de hojtade.Sen skulle de ta bandet från mig men det kunde jag förhindra.
Det blev ett mycket bra program och de fick skämmas offentligt. De hade fel och det fick de dessutom veta från klinikchefen.Yttrandefriheten gäller även inneliggande patienter!
Sitter just och lyssnar på ett sommarprogram där min dåvarande hustru och vår dotter Sofia medverkade.Upplagt ungefär såsom nutidens sommarpratare håller sina program i P1.
Visst är det en nostalgitripp att höra dessa gamla program men jag förvånas fortfarande över bredden i dessa samt all underbar musik vi spelade.
Sannerligen en uppvisning i tryck och yttrandefrihet vilket man sällan hör idag på radiokanalerna.(Undantaget SR:s P1,de är mycket bra!)

1 kommentar:

hpy sa...

Ligger det lite nostalgi i luften?

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate